Gemeente Langedijk


Dodenherdenking in Langedijk op twee locaties
28 april 2004

Op 4 mei worden in heel ons land mensen herdacht die waar ook ter wereld voor de vrijheid van ons land zijn gestorven. In Langedijk wordt dit eerbetoon gebracht op twee locaties. In Noord-Scharwoude bij monument De Stier aan de Charlotte de Bourbonstraat. In Sint Pancras bij het monument naast de spoorlijn aan de Bovenweg.

Van 18.00 uur tot een half uur voor zonsondergang zullen vanaf alle openbare gebouwen in Langedijk de vlaggen halfstok hangen. Inwoners wordt verzocht dit voorbeeld te volgen. Om 19.45 uur beginnen de klokken te luiden en dit gaat door tot een halve minuut voor 20.00 uur. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Het is daarbij gebruikelijk dat iedereen, ook het verkeer, stil staat en zwijgt.

Krans gelegd
Namens het gemeentebestuur van Langedijk wordt een krans gelegd bij het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg in Sint Pancras en bij het gedenkteken in de Charlotte de Bourbonstraat in Noord-Scharwoude. Na de twee minuten stilte, van 20.00 tot 20.02 uur, gaat bij beide monumenten de vlag in top.

Wie bij de herdenking in Noord-Scharwoude aanwezig wil zijn, wordt verzocht om tegen 19.50 uur bij het monument aanwezig te zijn. Na de kranslegging vindt een stille tocht plaats rondom het plantsoen.

Voorafgaand aan de herdenking in Sint Pancras kan men eveneens deelnemen aan een stille tocht. De stoet vertrekt om 19.30 uur bij de RK-kerk aan de Herenweg in Oudorp en vervolgens om 19.45 uur vanaf de Rabobank aan de Bovenweg 180 in Sint Pancras. Vanaf 19.55 uur luiden de klokken tot een halve minuut voor 20.00 uur. Met het oog op een onbelemmerde stille tocht, is de Bovenweg op 4 mei van 19.45 tot 20.10 uur afgesloten voor alle verkeer van de Rabobank tot de spoorwegovergang.

In navolging van de gemeente kan men op 5 mei de vlag in top hijsen. Zowel op 4 mei als op 5 mei moet de nationale driekleur een half uur voor zonsondergang worden binnengehaald.