Gemeente Amsterdam

Amsterdam op 4 en 5 mei 2004
Op 4 mei herdenken, op 5 mei vieren
28 april 2004 - webmaster

cohen_ambtsketen_grijs.jpg (12 Kb)
Op 4 mei herdenken wij in Amsterdam, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wij herdenken degenen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Die omkwamen in strijd, bij verzet, door vervolging of uitputting. Door oorlogsgeweld of dwangarbeid.
De meeste Amsterdammers hebben de Tweede Wereldoorlog niet zelf meegemaakt. Toch zijn wij er onvermijdelijk mee verbonden. Wie Amsterdam wil begrijpen, kent de geschiedenis van de oorlog en weet hoe zeer die het karakter van de stad heeft veranderd. Oorlog laat wonden achter, die de tijd maar langzaam heelt. Oorlog laat ons ook beseffen hoe bevoorrecht wij zijn om te leven in een land waar we kunnen kiezen en delen. Op 5 mei vieren wij de dag dat Nederland werd bevrijd. Dan vieren we de vrijheid. De vrijheid om onze levens op eigen wijze in te richten. De vrijheid om te kiezen. Een vrijheid die alleen kan bestaan als we elkaar respecteren en de vrijheid met elkaar willen delen.
Bij de vrijheid om te kiezen en te delen hoort geen discriminatie. Geen antisemitisme en racisme. Dergelijke uitingen worden in onze stad niet getolereerd. Gisteren niet, vandaag niet en morgen niet. Wij zullen hier ook tijdens de dodenherdenking op 4 mei goed op letten. Wij nodigen u van harte uit de verschillende activiteiten op 4 en 5 mei bij te wonen. Laten we met z'n allen zorgen voor een waardige herdenking en een feestelijk bevrijdingsfestival vieren.

Job Cohen, burgemeester,
namens het gemeentebestuur, de stadsdeelbesturen en het Amsterdams 4 & 5 mei comité

4 mei, een waardige herdenking

Wie worden op 4 mei herdacht:
Burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Dus ook de Nederlandse militairen op vredesmissies als Libanon, Kosovo etc. De vlag op 4 mei:
Halfstok, zonder oranje wimpel, vanaf 18.00 uur tot zonsondergang. Daarna vlag binnenhalen.
Meerdere vlaggen: het is toegestaan om naast de Nederlandse vlag ook de provincie of gemeentevlag te plaatsen. Hetzelfde geldt voor de vlag van de Nederlandse Antillen, Aruba of Suriname. Vlaggen dienen dezelfde omvang te hebben en op één hoogte te zijn geplaatst. Twee minuten stilte op 4 mei:
Van 20.00 uur tot 20.02 uur.
Behalve omgeving van de Dam, wordt de openbare straatverlichting op 4 mei in Amsterdam om 20.00 uur ontstoken en om 20.02 uur weer gedoofd. Dit is een eerbetoon aan hen die vielen en als signaalfunctie voor hen die buitenshuis zijn.
Openbaar vervoer:
Gedurende de 2 minuten stilte op 4 mei staat het openbaar vervoer, inclusief taxivervoer, in Amsterdam stil.
Uitgaansgelegenheden:
Uitgaansgelegenheden op 4 mei zowel in- als buitenshuis: Het wordt op prijs gesteld als er geen feestelijkheden worden georganiseerd. Indien wel dan tussen 19.45 uur en 20.15 uur muziek en activiteiten staken.
Winkelsluiting op 4 mei:
Winkels moeten om 19.00 uur gesloten zijn als gevolg van de Winkelsluitingswet.
Kerkklokken op 4 mei:
Mogen luiden vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur.

© Gemeente Amsterdam