Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: VERKENNINGEN DINSDAG 4 MEI 2004 VAN 20.00 TOT 21.00 OP 747AM

Het vraaggesprek

In Verkenningen is deze week te gast Mohammed Achahboun. Hij is initiatiefnemer van de jaarlijkse herdenking voor gevallen Marokkaanse strijders in Nederland en zet zich al jarenlang in voor een herdenkingsmonument voor deze groep militairen. Presentator Kefah Allush praat met Achahboun onder andere over de betekenis van 4 mei voor Marokkanen in Nederland.

De reportages

Verder een reportage uit de Baarsjes in Amsterdam, het stadsdeel waar vorig jaar de dodenherdenking werd verstoord door een handjevol Marokkaanse jongens. Deze kinderen scandeerden de leus 'Joden, die moeten wij doden tijdens de 2 minuten stilte. Om er voor te zorgen dat het dit jaar wel rustig blijft tijdens de herdenking organiseerde het jeugdcentrum uit de buurt een speciale oefenavond , zodat de kids alvast konden oefenen op de 2 minuten stilte en de kranslegging.

De grote religies van de wereld, christendom en islam, gaan terug naar Abraham en zijn nageslacht als de kern van één wereldwijde familie. Maar beide geloofsbelevingen lijken tegenwoordig lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondanks de enorme kloof na 11 september 2001 is de verkoop van Korans gestegen. Men is nieuwsgierig naar die religie van moslims. Maar hoe zit het andersom? Bij de Studentenvereniging AviCenna in Rotterdam leeft de behoefte om de Bijbel intensief te bestuderen maar dan wel vanuit islamitische optiek. Verkenningen was bij de les om te kijken hoe het zit met de dialoog tussen de Islam en het christendom.



Ingezonden persbericht