Gemeente Assen


Dodenherdenking en Stille Tocht

Dodenherdenking

Dinsdag 4 mei a.s. vindt de Nationale Dodenherdenking plaats. Het herdenken van de oorlogsslachtoffers is een moment van bezinning en overdenking. Aan de ene kant voor de mensen die de oorlog werkelijk hebben meegemaakt en daar persoonlijke herinneringen en gevoelens bij hebben. Aan de andere kant voor de zogenaamde nieuwe generatie die leeft in een samenleving waarin vrijheden en mensenrechten gelden. Juist die vrijheden en rechten lijken vandaag de dag zo vanzelfsprekend, maar door terug te kijken naar toen, herdenken wij de mensen voor wie deze verworvenheden niet zo vanzelfsprekend waren.

Stille tocht

Op 4 mei herdenken wij de slachtoffers van de strijd voor de vrijheid. Ook dit jaar wordt daarom de traditionele Stille Tocht gelopen. Om 19.45 uur vertrekt de tocht vanaf de Hoofdlaan ter hoogte van het voormalig openluchttheater aan de Broeklaan. De tocht eindigt bij het monument Lindebuurt op het terrein van sportcomplex DeSmelt.

De klokken luiden die avond van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur. Hierna word iedereen verzocht 2 minuten stilte in acht te nemen. Vanaf 18.00 uur mogen de vlaggen tot zonsondergang halfstok worden gehangen.

Herdenkingsdienst en concert Rooms-Katholieke kerk

Voorafgaand aan de Stille Tocht wordt op initiatief van de Asser Werkgemeenschap van Kerken (A.W.K.) om 18.30 uur in de Rooms-Katholieke kerk aan de Dr. Nassaulaan een herdenkings

dienst gehouden.

Na afloop van de Stille Tocht is eveneens in de Rooms-Katholieke kerk om 20.30 uur het concert van het Christelijke Oratorium Vereniging Assen, met de uitvoering van enkele delen uit Ein Deutsches Requim van Johannes Brahms.