Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Persmededeling

Evenals in voorgaande jaren herdenkt de krijgsmacht op 4 mei de militairen die sinds 10 mei 1940 in dienst van het Koninkrijk - waar ook ter wereld - zijn omgekomen.

Minister van Defensie, H.G.J. Kamp, houdt om 14.00 uur een toespraak tijdens de herdenking op het Ereveld Loenen. Op deze oorlogsbegraafplaats liggen, behalve gesneuvelde militairen, ook burgerslachtoffers begraven. Het ereveld is nog steeds in gebruik om militairen en burgers die zijn omgekomen bij deelname aan vredesmissies een laatste rustplaats te geven.

De Koninklijke Marine eert de gevallenen in Den Helder om 11.00 uur bij het monument 'Voor hen die vielen', vice-admiraal J. van der Aa legt aldaar een krans in aanwezigheid van de andere plaatsvervangend bevelhebbers. Bij de onderzeedienst worden de gevallenen door hun nabestaanden in besloten kring herdacht. In Rotterdam herdenkt het Korps Mariniers de gevallenen op de begraafplaats Crooswijk. Burgemeester Opstelten van Rotterdam en de commandant van de Van Ghentkazerne, kolonel der mariniers E.J.M. Blommestijn, zullen een krans leggen op het militaire erehof.

De plaatsvervangend Bevelhebber der Landstrijdkrachten, generaal-majoor J.A. van Diepenbrugge, legt dinsdagochtend om 10.00 uur als Gouverneur van de hoofdstad een krans op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Dinsdagmiddag zal hij in Amersfoort tijdens de herdenkingsplechtigheid voor de gevallenen van de Cavalerie een krans leggen en een toespraak houden. 's Avonds is er een gezamenlijk kranslegging van de plaatsvervangend bevelhebbers tijdens de traditionele herdenkingsplechtigheid van de Koninklijke Landmacht op het militair ereveld 'Grebbeberg' bij Rhenen.

De Koninklijke luchtmacht herdenkt de gevallenen op 4 mei op vliegbasis Soesterberg, de bakermat van de Nederlandse militaire luchtvaart. Dit gebeurt in aanwezigheid van Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal D.L. Berlijn, die om 11.25 uur een krans zal leggen. Na afsluiting van deze plechtigheid vliegen vier F-16's over in een herdenkingsformatie (de 'lost wingman' - een formatie met een opengevallen plaats). Een defilé, waaraan ook veteranen deelnemen, besluit de herdenking. Het orkest van de Koninklijke luchtmacht zorgt voor de muzikale omlijsting.

De Bevelhebber der Koninklijke Marechaussee, generaal-majoor M.A. Beuving, herdenkt op 4 mei de gevallenen bij het monument Englandspiel te Den Haag.

De Nationale Herdenking vindt als gewoonlijk plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Minister van Defensie H.G.J. Kamp, Chef Defensiestaf luitenant-admiraal L. Kroon en de bevelhebbers van de vier krijgsmachtdelen zullen aan deze plechtigheid deelnemen. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

03 mei 04 17:15