Gemeente Breda

Persberichten

03-05-2004

Radio Zwolle Actueel in Breda

Morgen, 4 mei brengt Radio Zwolle Actueel een bezoek aan Breda. Op het programma staan bezoeken aan de wijken Noordoost en Heuvel. De omroep wil een beeld schetsen van deze wijken en de aanpak volgens de formules Samenwerken aan Leefbaarheid in Noordoost en Heuvel kwaliteit maken wij samen. Gesprekken met actieve bewoners staan centraal. Aanleiding voor het bezoek is de landelijke voorbeeldwerking van de herstructurering in Breda. Enkele weken geleden heeft een delegatie van de gemeente Zwolle zich hier nog uitgebreid laten informeren.

Minister Dekker van VROM heeft december verleden jaar nog 5 miljoen toegekend aan het project Samenwerken aan leefbaarheid in Breda Noordoost voor de realisatie van de 'woonzorgwelzijnswijk'. Wonen zonder zorgen in de wijk Noordoost staat daarbij centraal. Het ministerie is van mening dat de basisprincipes van de woonzorgwelzijnswijk overal toepasbaar zijn. Belangrijke succesfactoren zijn samenwerking, het organisatorisch vermogen van de betrokken organisaties en de betrokkenheid van de bewoners.

Het ministerie geeft aan dat er steeds weer nieuwe oplossingen nodig zijn om verbeteringen van wijken in Nederland voor elkaar te krijgen. Soms gaat het om grote projecten voor de hele stad. Dan weer om kleine projecten bijvoorbeeld op een thema. Nieuwe oplossingen moeten zorgen voor en versnelling in de stedelijke vernieuwing. Daarom heeft het ministerie van VROM het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV) ingesteld. Projecten krijgen extra subsidie en zijn dan voorbeeld voor andere steden. Daarom kreeg het project Heuvel in 2002 ook 2,5 miljoen.

Minister Dekker heeft 56 wijken aangewezen waar versnelling in de aanpak van stedelijke vernieuwing noodzakelijk en mogelijk is. Dat betekent extra aandacht en mogelijkheden voor de aanpak. Voor Breda gaat het om de wijken Heuvel en Doornbos-Linie. Daarnaast is de wijk Heuvel in Breda in februari 2003 geselecteerd als één van de zes voorbeeldwijken in Nederland, die met hun werkwijze een positieve invulling geven aan de sociale wijkvisie. Deze selectie valt onder het project met de naam best practises sociale wijkvisie. Het doel van dit project is om kennis te halen bij gemeenten die voor op lopen bij het ontwikkelen en uitvoeren van een sociaal-fysieke wijkontwikkeling. Vervolgens wordt deze kennis verspreid onder andere gemeenten en betrokken partijen.

Breda, 3 mei 2004