Gemeente Hilvarenbeek


Uit de B&W-besluitenlijst van 27 april 2004 (28-04-2004)

Uitbreiding minicamping
De eigenaar van een minicamping aan de Goorweg in Diessen heeft verzocht om het aantal standplaatsen op zijn camping te mogen uitbreiden tot 40. De Wet op de Openluchtrecreatie (WOR) en de gemeentelijke beleidsregels staan inwilliging van dit verzoek niet toe.
Naar verwachting wordt de WOR in de loop van dit jaar ingetrokken. Zodra dat het geval is, worden de gemeentelijke beleidsregels opnieuw bezien. Daarbij wordt zowel gekeken naar het toegestane maximum aantal minicampings als ook naar het toegestane aantal standplaatsen per camping.

Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan
Voor de tweede fase van Duurzaam Veilig - die in 2005 van start gaat - worden op regionaal niveau maatregelpakketten samengesteld die alle aspecten van de verkeersveiligheid omvatten. Het college stemt in met deze regionale aanpak, die inhoudt dat in GGA-verband (GebiedsGerichten Aanpak) problemen op het gebied van verkeer en vervoer worden geinventariseerd. De eerste resultaten van deze regionale inventarisatie worden voor kennisgeving aangenomen.

Voorstellen aan de gemeenteraad

Toewijzingsverordening bouwgrond
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de herziene toewijzingsverordening voor bouwgrond vast te stellen evenals de 'algemene uitgiftevoorwaarden 2004'.
De wijzigingen ten opzichte van de huidige toewijzingsverordening hebben betrekking op de zogenaamde 'labeling van starterswoningen' en het anti-speculatiebeding.
Met de labeling van starterswoningen wordt geregeld dat starterswoningen ook in de toekomst beschikbaar blijven voor de doelgroep starters. De labeling heeft in eerste instantie betrekking op woningen die worden gebouwd in het kader van de pilot 'bouwen voor specifieke groepen in kleine kernen', maar kan ook worden toegepast op andere - door het college aan te wijzen - projecten. Het anti-speculatiebeding - waarin wordt bepaald onder welke voorwaarden een huis mag worden doorverkocht - is aangepast aan de meest recente jurisprudentie.

Wegsleepverordening
Om effectief op te kunnen treden tegen parkeerexcessen - onder meer bij (grootschalige) evenementen - wordt aan de gemeenteraad voorgesteld een wegsleepverordening vast te stellen. Op dit moment is het uitsluitend mogelijk voertuigen weg te slepen in het belang van de veiligheid op de weg of de vrijheid van het verkeer. Na het vaststellen van de wegsleepverordening kunnen ook voertuigen worden weggesleept in het belang van het vrijhouden van wegen en weggedeelten.

Jaarrekening en burgerjaarverslag 2003
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de jaarrekening en het jaarverslag over 2003 vast te stellen. De jaarrekening sluit met een positief saldo van 1.086.000,00. Het voordelig saldo is onder meer ontstaan doordat een aantal - van de in de begroting 2003 aangekondigde - activiteiten in 2003 door verschillende omstandigheden niet is uitgevoerd. Deze activiteiten zullen nog plaats vinden. Daarom wordt aan de raad voorgesteld het hiervoor benodigde budget - van in totaal 569.000,00 - over te hevelen naar 2004 en het resterende deel toe te voegen aan de algemene reserve.

Gelijktijdig met de jaarstukken biedt de burgemeester het burgerjaarverslag over 2003 aan de raad aan. De belangrijkste onderwerpen waarover de burgemeester in dit verslag rapporteert zijn:

de kwaliteit van de dienstverlening;

burgerparticipatie, en de

afhandeling van bezwaarschriften en klachten.

Welstandsnota
Uiterlijk op 1 juli aanstaande moet iedere gemeente beschikken over een vastgestelde Welstandsnota. Deze bepaling vloeit voort uit de nieuwe Woningwet die op 1 januari 2003 van kracht werd. Vooruitlopend op de Welstandsnota stelde de gemeenteraad in juli 2003 zogenaamde 'sneltoetscriteria' vast. Ervaringen die de afgelopen periode met deze criteria zijn opgedaan hebben geleerd dat enkele aanpassingen nodig zijn. Deze aanpassingen zijn nu verwerkt in de Welstandsnota, die ter vaststelling aan de gemeenteraad wordt aangeboden.

Uit eerdere collegevergaderingen

Woonzorgcomplex Petershemstraat
Stichting Woningbedrijf Hilvarenbeek (SWH) heeft een plan ontwikkeld voor bouw van een woonzorgcomplex op een locatie aan de Petershemstraat in Hilvarenbeek. Om dit plan te realiseren wordt op dit moment een zogenaamde 'zelfstandige project procedure' doorlopen. Als onderdeel van die procedure is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld. De concept-ruimtelijke onderbouwing heeft vanaf medio februari 2004 voor inspraak ter visie gelegen en daarnaast heeft de gemeente samen met SWH een inspraak-/informatieavond gehouden. In totaal zijn 13 formele reacties binnengekomen. Deze reacties hebben met name betrekking op de omvang het complex, aantasting van het woongenot, verkeerseffecten en het verdwijnen van de huidige speelplaats. Het college ziet in de reacties geen aanleiding voor grote aanpassingen ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Wel wordt een parkeerplaats toegevoegd, waardoor wordt voldaan aan de parkeernorm.
Aan SWH wordt verzocht de ruimtelijke onderbouwing aan te passen aan de reactie van het college. Daarna kan de definitieve ruimtelijke onderbouwing ter inzage worden gelegd.

Relevante informatie:
Vergadering College B&W van 27-4-2004