De Unie


Agis - Ingrijpende wijziging ICT

4 mei 2004 - Agis heeft aangekondigd dat er een ingrijpende wijziging zal plaatsvinden op het gebied van de ICT binnen het bedrijf. Donderdag 22 april jl. hebben de betrokken medewerkers dit te horen gekregen en gisteren zijn ook de vakbonden hierover geïnformeerd.

Twee scenarios
De Raad van Bestuur heeft verteld dat ingrijpende veranderingen nodig zijn, omdat de kosten van de automatisering te hoog zijn en de efficiëntie en de effectiviteit sterk verbeterd moeten worden. Zij hebben twee scenarios geschetst. Het eerste scenario is een ingrijpende reorganisatie en centralisatie van de ICT-activiteiten, waarbij er ongeveer 80 tot 90 arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. Het tweede scenario is het outsourcen van de ICT activiteiten naar een gespecialiseerd automatiseringsbedrijf. Er is door de Raad van Bestuur nog geen definitieve keuze gemaakt, omdat zij over deze twee opties graag een brede discussie binnen het bedrijf wil voeren. Ook gaat men nog een second opinion aanvragen bij een extern bedrijf. De Raad van Bestuur heeft echter al wel haar voorkeur uitgesproken. Haar voorkeur gaat uit naar scenario twee: Het outsourcen van de ICT-activiteiten.

Brede discussie?
Onder de medewerkers is er enige scepsis over de aangekondigde brede discussie, vooral omdat de Raad van Bestuur al haar voorkeur heeft uitgesproken. De Unie wil haar leden toch oproepen om zoveel mogelijk mee te doen aan die discussie. Jullie zijn namelijk de gebruikers van het systeem en weten het best wat er goed of slecht aan is. Daarnaast moet men niet bang zijn om ook nog andere opties aan te dragen. De Raad van Bestuur geeft niet voor niets aan dat zij een brede discussie willen voeren. Het werkoverleg is de meest logische plek om hierover de discussie te voeren, maar u kunt uw mening ook bij De Unie of bij de OR melden. Wij kunnen dan zorgen dat ook uw mening bij de Raad van Bestuur terecht komt.

Sociale gevolgen
Ongeacht welk scenario uiteindelijk door Agis wordt gekozen, zullen de sociale gevolgen voor het betrokken personeel groot zijn. De Unie zal zich daarom zo veel mogelijk inzetten om deze gevolgen op te vangen via een Sociaal Plan of een overgangsprotocol. Dit zullen wij, samen met de andere bonden, in goed overleg met de Ondernemingsraad doen. Op deze manier denken wij dat de belangen van de medewerkers van Agis het best gewaarborgd kunnen worden.

Gevolgen op termijn?
De Unie is er van overtuigd dat de wijzigingen in de ICT op termijn ook gevolgen zullen hebben voor de volledige organisatie. Op het moment dat de effectiviteit en de efficiëntie van de automatisering verbeterd zijn, zal dit ook gevolgen hebben voor de werkzaamheden van de overige medewerkers. Efficiënter werken betekent namelijk meestal ook met minder mensen. De Unie zal de ontwikkelingen daarom goed in de gaten houden en ook daarbij is het ons uitgangspunt dat we de sociale gevolgen voor de medewerkers zo veel mogelijk moeten beperken en opvangen.

Maak uw collegas lid!!!
Zoals u ziet blijkt ook nu weer dat het van groot belang is dat de medewerkers binnen Agis zich organiseren. De Unie komt op voor uw belangen en hoe meer mensen er lid zijn, hoe sterker wij staan. Maak daarom gebruik van het aanmeldingsformulier en maak uw collegas lid!!!

Jos van Drogen
Bestuurder

dinsdag, 4 mei 2004