Gemeente Oirschot

College stelt jaarverslag handhaving 2003 vast

Het college van burgemeester en wethouders heeft het jaarverslag handhaving 2003 op het gebied van bouwen en ruimtelijke ordening vastgesteld. In het rapport wordt een overzicht gegeven van de werkzaamheden op het gebied van het opsporen en beëindigen van overtredingen.

Handhavingbeleid
In augustus 2003 heeft de gemeenteraad de Nota Handhaving vastgesteld. Deze nota is de eerste stap naar een meer structurele aanpak van de handhaving. In de nota wordt de huidige én de gewenste situatie weergegeven, en wordt beschreven hoe we naar die gewenste situatie moeten toewerken. Inmiddels is de uitvoering van die nota in volle gang. Dat we daarmee op de goede weg zijn, blijkt wel uit een reactie van de VROM-inspectie: Oirschot is op de goede weg; de inspectie heeft er vertrouwen in dat er daadwerkelijk goede resultaten behaald zullen worden.

Jaarverslag
Uit het jaarverslag blijkt onder meer hoeveel controles de gemeente in 2003 heeft uitgevoerd. De nadruk lag op het controleren van de naleving van bestemmingsplannen, de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de Woningwet. Zo werd 154 keer geconstateerd dat de regels van het bestemmingsplan niet goed nageleefd werden; in 2002 was dat nog maar 63 keer.
Natuurlijk werden ook andere zaken gecontroleerd, zoals bijvoorbeeld de verkeersregels, het aanbieden van afval en het kappen van bomen. In 2003 zijn er in totaal 47 handhavingzaken compleet afgewerkt: er is alsnog een vergunning verleend, de overtredingen zijn ongedaan gemaakt of de overtreders zijn bestraft.
Het verslag laat ook zien dat er de komende jaren nog behoorlijk wat werk aan de winkel is. Er lopen momenteel nog 107 handhavingzaken. Bovendien zijn er meer dan 2.000 zaken bekend waaraan nog niet gewerkt wordt; van die zaken zijn er 384 urgent. Toen de gemeenteraad de Nota Handhaving vaststelde, is er meteen ook een extra budget beschikbaar gesteld om deze urgente gevallen aan te pakken.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de gemeentelijke activiteiten op het gebied van handhaving? Bij de centrale balie van het gemeentehuis kunt u een exemplaar van het jaarverslag handhaving 2003 ophalen.