Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 3-5-2004

Afschrift van brief aan Zorgkantoor Delft Westland Oostland inzake financiering crisiszorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2469503

3 mei 2004

Hierbij ontvangt u een afschrift van mijn brief aan Zorgkantoor Delft Westland Oostland Nieuwe Waterweg Noord inzake financiering van crisiszorg.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp
PDF
Afschrift van brief aan Zorgkantoor Delft Westland Oostland inzake financiering crisiszorg (nieuw venster)

Kamerstuk, 11-2-2004 (2 pag., 30 kB)

http://www.minvws.nl/images/2469503B_tcm10-49378.pdf

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Zorgkantoor Delft Westland Oostland Nieuwe Waterweg Noord t.a.v. de heer W.S. Bijl
Postbus 366
3100 AJ SCHIEDAM
Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag Z/P-2475329
Onderwerp Bijlage(n) Uw brief
financiering crisiszorg 11 februari 2004
Geachte heer Bijl,
Met belangstelling las ik uw brief van 11 februari jl. inzake de financiering van crisiszorg. U schrijft dat het probleem bij de financiering van crisisbedden is gelegen in de beschikbaarheidsfunctie. Financiering vond, schrijft u, tot nu toe plaats uit de intramurale budgetten, zorgvernieuwings- en Zorg-op-Maat-middelen. De bedden dienen naar uw mening volledig gefinancierd te worden terwijl daar geen 100% bezetting tegenover staat. U stelt derhalve voor om dit deel van de intramurale capaciteit uit te sluiten van de nacalculatie. U vraagt mij zorg te dragen voor een adequate en reguliere financiering van crisiszorg.
De wenselijkheid van crisisbedden staat voor mij buiten kijf. Crisiszorg vindt echter plaats in de erkende capaciteit van de instelling, waarvoor u de vaste kosten altijd vergoed krijgt. Tevens stel ik vast dat ook voor niet-crisis bedden er geen 100% financiering gegarandeerd is. Dat dit dan wel voor crisisbedden het geval zou moeten zijn is mij onduidelijk. Uitsluiting van de nacalculatie op de variabele kosten alleen voor crisisbedden is niet redelijk omdat ook voor niet als zodanig erkende bedden nacalculatie plaatsvindt. Verder is het zo dat de instelling op het moment, dat het crisisbed niet is bezet, daarvoor ook geen variabele personele en materiële kosten maakt.
Renovatie en/of nieuwbouw is vooralsnog de enige reden waarom een deel van de onderproductie eventueel niet wordt nagecalculeerd. De introductie van deze vorm van nacalculatie spoort met het principe `boter bij de vis'. Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van
deze brief.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Blad
2
Kenmerk
Z/P-2475329
Op verzoek van Arcares wordt echter bij het College Tarieven Gezondheidszorg het complexe onderwerp crisisbedden/crisiszorg nader bekeken. Van de uitkomsten zult u uiteraard via de reguliere weg op de hoogte worden gesteld. Met vriendelijke groet,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
drs. Clémence Ross-van Dorp

---- --