SLACHTOFFERHULP NEDERLAND

schriftelijke slachtofferverklaring ingevoerd


--- Persbericht ---

PB: 2004/2
Datum: 4 mei 2004
Onderwerp: Schriftelijke Slachtofferverklaring ingevoerd

Slachtoffers van een ernstig misdrijf kunnen vanaf 1 mei 2004 een schriftelijke slachtofferverklaring (SSV) laten opmaken. Via een SSV kunnen slachtoffers aan de verdachte, de rechter en de samenleving de gevolgen van het delict kenbaar maken. De SSV wordt toegevoegd aan het dossier van de rechtszaak en kan worden voorgelezen door de rechter of de officier van justitie.

Voor veel slachtoffers of nabestaanden is het van belang dat de rechter en de verdachte kennisnemen van die gevolgen. Van deze confrontatie kan ook een preventieve werking uitgaan richting de verdachte. Eerdere proefprojecten hebben uitgewezen dat de SSV een positief effect heeft op de verwerking van het misdrijf. De succesvolle proefprojecten hebben ertoe geleid dat minister Donner van justitie, in 2004 450.000 euro beschikbaar heeft gesteld om de SSV, via een aanwijzing aan het Openbaar Ministerie, landelijk in te voeren. Hiermee geeft de minister vorm aan het streven de positie van het slachtoffer in het strafproces te versterken.

De werkwijze is dat de officier van justitie slachtoffers of nabestaanden selecteert voor de SSV. Belangrijkste criterium daarbij is de ernst van het misdrijf. Het uitgangspunt is dat er acht jaar gevangenisstraf of meer op het delict staat. Ook slachtoffers van enkele specifiek benoemde delicten met een lagere strafbedreiging komen in aanmerking, zoals ernstige verkeersdelicten, stalking en vormen van ernstige mishandeling. Als een slachtoffer gebruik wil maken van de SSV, zullen speciaal opgeleide medewerkers van Slachtofferhulp Nederland hem of haar begeleiden bij de opstelling ervan.

Op 11 mei stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel spreekrecht van Boris Dittrich (D66). Als dit wordt aangenomen krijgen slachtoffers ook de mogelijkheid om zelf het woord te voeren over de gevolgen die het misdrijf voor hen heeft gehad. De implementatie van het spreekrecht is daarmee nog niet geregeld, maar een opgestelde schriftelijke slachtofferverklaring kan dienen als basis voor het spreken ter terechtzitting. De selectiecriteria voor beiden zijn hetzelfde.

Slachtofferhulp Nederland vindt deze wetswijziging, naast de aanwijzing SSV, een belangrijke stap voorwaarts in de verbetering van de positie van slachtoffers en nabestaanden binnen het strafrecht en heeft daarom in een brief de Eerste Kamerleden opgeroepen voor deze wet te stemmen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sjoerd Beumer, persvoorlichter van Slachtofferhulp Nederland, tel.
030-2340116.


04 mei 04 10:23