Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 4-5-2004

Wachtlijstprobleem ziekenhuis is relatief klein

Het wachtlijstprobleem in de ziekenhuizen is veel kleiner dan altijd werd aangenomen. Dat staat in het onderzoek 'Wachten in Nederland, het hoe en waarom' dat onderzoeksbureau Prismant heeft uitgevoerd in opdracht van minister Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Op dit moment staan 139.000 mensen geregistreerd op de wachtlijst. Bijna 95.000 mensen (68%) wordt binnen enkele weken geholpen. Dit is de 'reguliere werkvoorraad' die ziekenhuizen nodig hebben om behandelingen goed te plannen. Daarnaast zijn er bijna 17.000 mensen (12%) die om medische of persoonlijke redenen nog niet geholpen willen of kunnen worden. Daartoe behoren ook mensen die eerst nog op vakantie gaan of zwanger zijn. Verder zijn er bijna 28.000 mensen die wel geholpen moeten worden maar nog niet zijn ingepland (20%). Gemiddeld kunnen mensen nu binnen 4 à 5 weken bij een ziekenhuis terecht voor een behandeling. Mensen die actief op zoek gaan - zelfstandig of via hun zorgverzekeraar - kunnen vaak in een andere regio nog sneller terecht.

Het is voor het eerst dat een dergelijke analyse van de wachtlijsten voor ziekenhuiszorg is gemaakt. Minister Hoogervorst wil met de Nederlandse ziekenhuizen afspreken dat ze voortaan bij de registratie en planning rekening houden met de verschillende categorieën wachtenden. Zodoende kan de huidige wachtlijst worden opgeschoond.

In de aanpak van wachtlijsten ligt de nadruk op het bestrijden van levensbedreigende aandoeningen (hartfalen, kanker). Verder kunnen zorgverzekeraars en ziekenhuizen vanaf volgend jaar beter onderhandelen over de aanpak van planbare aandoeningen zoals knie-, heup- en staaroperaties. In het Hoofdlijnenakkoord van het kabinet zijn miljarden extra beschikbaar gesteld voor de aanpak van wachtlijsten. Maar extra geld alleen is niet de oplossing, aldus Hoogervorst. "Willen we in de toekomst aanvaardbare wachttijden behouden, dan zal de organisatie van de ziekenhuiszorg aan efficiëntie moeten toenemen, zeker in het licht van toenemende vraag en de beperkte financiële middelen".