Provincie Noord-Holland

rammelaar Noord-Holland schenkt Prinses Catharina-Amalia rammelaar

Haarlem, 3 mei 2004 - Mr. H.C.J.L. Borghouts, commissaris van de Koningin, en drs. C. Mooij, gedeputeerde, hebben vanmiddag namens het provinciebestuur van Noord-Holland een zilveren rammelaar aan Prinses Catharina-Amalia geschonken. De overhandiging vond plaats op paleis Noordeinde aan de ouders van de prinses, de Prins van Oranje en Prinses Máxima, in aanwezigheid van Marijke Mul, de maakster van de rammelaar.

Twee dagen na de geboorte van de prinses op 7 december 2003 hebben gedeputeerde staten besloten een geboortegeschenk aan te bieden. Aan Marijke Mul, goudsmid in Zwanenburg en Haarlem, heeft het college opdracht gegeven een rammelaar te maken.

De handgemaakt rammelaar is gemaakt van eerste gehalte zilver met 14 karaats geelgouden elementen. De rammelaar bestaat uit een bol met openingen in de vorm van de initialen van de prinses. Om de bol een band, daarin handgegraveerd de naam en geboortedatum. Vanaf daar twee strak vormgegeven delen die een parel hooghouden. Dit staat voor de geboorte van Prinses Catharina-Amalia. Onderaan bij de bol op het handvat een gouden element in de vorm van de provincie Noord-Holland. Aan de andere zijde het wapen van Noord-Holland in goud en zilver. Boven aan het handvat bij de parel de vaderlanden van beide ouders, aan de linkerzijde de vorm van Nederland en aan de rechterzijde de vorm van Argentinië. Beide in geelgoud.

Marijke Mul (1976) heeft haar opleiding gevolgd aan de MTS Vakschool voor goudsmid te Schoonhoven. In 1996 werd zij Goudsmid van het Jaar en tweede van Europa. Vanaf 1998 werkt zij als zelfstandig goudsmid. In 2000 opende zij als Jongste Juwelier van Nederland haar eerste zaak in Zwanenburg en in 2003 haar tweede in Haarlem. Raymond Fillet 3 mei 2004