Gemeente Bergschenhoek

Uitlaten van honden in de gemeente Bergschenhoek Hondenpoepbakken
De gemeente voert beleid met betrekking tot het uitlaten van honden. Dit beleid bestaat enerzijds uit regels waaraan u zich als hondenbezitter moet houden. Anderzijds heeft de gemeente enkele voorzieningen getroffen die het hondenbezitters mogelijk maken die regels na te leven.

De gemeente vindt het belangrijk de overlast door hondenpoep tegen te gaan vanuit hygiënisch oogpunt (kinderen kunnen bij het in aanraking komen met hondenpoep besmet raken met darmwormen. Zij kunnen hiervan ziek worden) en omdat hondenpoep vaak leidt tot grote ergernis van met name voetgangers.

Voorzieningen
Er zijn in de gemeente geen hondenuitlaatplaatsen. Honden mogen in beginsel overal worden uitgelaten. Uitgezonderd zijn kinderspeelplaatsen en speelvelden. Deze plaatsen staan met een bord aangegeven.
De gemeente stelt voor het opruimen van hondenpoep gratis zakjes en schepjes beschikbaar. Deze kunnen op werkdagen van 8:30 tot 12:30 uur worden afgehaald bij de receptie van het gemeentehuis. In de wijken Bergsche Acker, Oosteindsche Acker en aan de Berkelseweg zijn hondenpoepbakken geplaatst, waarin de hondenpoep kan worden weggegooid. Dit zijn een soort afvalbakken, groen van kleur en voorzien van een afbeelding van een hond. Uit een aantal van deze bakken kunnen ook zakjes worden gehaald. Deze bakken worden wekelijks geleegd.

Plichten
In de gemeente gelden bij het uitlaten van honden een aanlijnplicht, een identificatieplicht (voor degene die de hond uit laat) en een opruimplicht. Hiertoe zijn bepalingen opgenomen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Kort gezegd geldt dat honden op de openbare weg moeten worden aangelijnd en dat de hondenpoep moet worden opgeruimd.
Overtreding van deze bepalingen is een strafbaar feit. Overtreders lopen het risico dat zij een bekeuring krijgen.

Overigens geldt ook dat een hond uitsluitend op de openbare weg komen wanneer deze is voorzien van een identificatiemerk (chip of tatoeage) en een halsband.

Hondenpoep staat hoog in de top tien van ergernissen. Hondenbezitters kunnen zelf veel doen om de overlast te beperken. Door het verstrekken van deze informatie, hopen wij te bereiken dat hondenbezitters zich houden aan de regels die in deze gemeente gelden. Op die wijze dragen we gezamenlijk bij aan een schoon Bergschenhoek en voorkomen we veel ergernis.

Gemeentehuis

Wapen Gemeente Bergschenhoek

(c) 2004 Gemeente Bergschenhoek - laatste wijziging op 04 mei 2004 - Techniek Aralto ICT