Ministerie van Buitenlandse Zaken

Szabó over hulp van Nederlandse organisaties aan Cuba

Beantwoording vragen Szabó over hulp van Nederlandse organisaties aan Cuba

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Sociale en Institutionele Ontwikkeling

Afdeling Maatschappelijke Organisaties

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

3 mei 2004

Behandeld

Gerard Schulting

Kenmerk

DSI/MY-116/04

Telefoon

070 3486018

Blad


1/1

Fax

070 3484883

Bijlage(n)

gerard.schulting@minbuza.nl

Betreft

hulp van Nederlandse organisaties aan Cuba

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Szabó over hulp van Nederlandse organisaties aan Cuba. Deze vragen werden ingezonden op 14 april 2004 met kenmerk 2030412730.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne - van der Hoeven, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Szabó (VVD) over hulp van Nederlandse organisaties aan Cuba.

Vraag 1

Kunt u aangeven met welke Cubaanse organisaties / NGO's de Nederlandse medefinancieringsorganisaties Novib en Hivos activiteiten uitvoeren?

Antwoord

Novib steunt vanuit haar Derde Wereldfonds de twee volgende organisaties: CIERI en Centro Felix Varela, Daarnaast draagt Novib bij aan het gemeenschappelijke Oxfam International programma, gericht op de volgende organisaties: ACPA, ACTAF, ANAP, Centro Martin Luther King, en GDIC.

Hivos steunt de volgende organisaties: ACPA, ACTAF, ANAP, BIOECO, Centro Pablo de la Torriente, CNP-Sida, CubaSolar, Danza Narciso López Medina, GP-Sida, IPS-Cuba, SEM, SIBARIMAR, CEDAR - UNAH, Taller Literario. 1)

Vraag 2

Wat wordt verstaan in de beantwoording van vraag 4 van eerdere vragen over hetzelfde onderwerp onder "een formele band hebben met de vakministeries in Cuba" en om welke vakministeries gaat het? 2)

Antwoord

In Cuba is sprake van twee typen formele banden tussen ministeries en organisaties. Het Ministerie voor Buitenlandse Investeringen (MinVEC) controleert de fondsen die organisaties uit het buitenland ontvangen. Volgens de NGO - wet in Cuba moet elke organisatie een "referentieorgaan" bij de overheid hebben dat de organisatie in kwestie erkent waardoor deze een rechtspositie heeft. Het referentie-orgaan kijkt naar het functioneren van de organisatie. Gelet op de werkterreinen waarop de onder antwoord 1 genoemde organisaties actief zijn, gaat het hier om de ministeries van Volksgezondheid, Wetenschap, Techniek en Milieu, Cultuur en Landbouw en in twee gevallen om decentrale overheden

Vraag 3

Wat moet, in uw antwoord dat Cubaanse NGO's volgens u niet kunnen functioneren in dat land zonder toestemming van de overheid, worden verstaan?

Antwoord

Zonder formele erkenning door de overheid zijn Cubaanse organisaties en daarmee de uitgevoerde activiteiten illegaal en strafbaar.

Vraag 4

In hoeverre is de onafhankelijkheid van de Cubaanse NGO's gewaarborgd gezien de formele band met de vakministeries c.q. in hoeverre zijn deze organisaties non gouvernementeel?

Antwoord

Gelet op het politieke klimaat hebben de organisaties niet de mogelijkheid om projecten uit te voeren waar de overheid absoluut tegen gekant is. De onafhankelijkheid c.q. het non-gouvernementele karakter van de organisaties vindt zijn weerslag in de omstandigheid dat deze organisaties zelfstandig activiteiten kunnen ontplooien die een niet regimebestendigend karakter hebben.

Vraag 5

Welke invloed hebben de vakministeries, uitgaande van de door u aangegeven formele band, op de planning en de uitvoering alsook op evaluaties van de projecten van de Cubaanse NGO's, zowel inhoudelijk als financieel?

Antwoord

De organisaties stellen eigenhandig hun voorstellen op, voeren deze zelfstandig uit en ontvangen hun financiering rechtstreeks vanuit Nederland. Het MinVEC voert audits uit om na te gaan of de ontvangen fondsen daadwerkelijk zijn besteed conform het ingediende projectvoorstel. Vanuit de vakministeries kunnen veldbezoeken plaats om kennis te nemen van de in uitvoering zijnde projecten. Aangaande projectevaluaties dient te worden opgemerkt dat dit puur een aangelegenheid is van de Cubaanse organisaties en de desbetreffende Nederlandse medefinancierings-organisatie. De Cubaanse overheid is hier niet bij betrokken.

Overigens dient te worden opgemerkt dat de MFO's wereldwijd geldende criteria hanteren voor wat betreft het bereiken van de doelgroep, de kwaliteit en professionaliteit van planning, uitvoering en evaluatie door de partnerorganisaties. Deze criteria gelden onverkort voor Cuba.

Vraag 6

Stemt u, indien de Cubaanse overheid invloed heeft op de werkzaamheden van de NGO's en de NGO's daardoor niet volledig onafhankelijk kunnen opereren, ermee in de subsidies voor MFO-activiteiten in Cuba per direct stop te zetten?

Antwoord

Het Nederlands beleid is ingekaderd in de EU-Common Position. Deze heeft als een van de doelstellingen het verhogen van de levensstandaard van de bevolking en het tegengaan van de isolatie van de Cubaanse bevolking door haar eigen regering. Contacten met de Cubaanse organisaties is hiertoe een middel. Gelet op mijn antwoord op de eerste vijf vragen, zie ik geen aanleiding om de MFO's te verzoeken wijzigingen aan te brengen in hun beleid met betrekking tot Cuba.


1) in bijlage 1 zijn de volledige namen van de organisaties opgenomen.


2) Aanhangsel Handelingen nr. 1304, vergaderjaar 2003 - 2004

Bijlage 1 Volledige namen Partnerorganisaties

ACPA: Asociación Cubana de Producción Animal

ACTAF: Asociación Cubana de Técnicos Agrícolas y

Forestales

ANAP: Asociación Nacional de Agriculores Pequeños

BIOECO: Centro Oriental de Ecosistemas y

Biodiversidad

CEDAR- UNAH-: Centro de Estudio del Desarrollo

Agrario y Rural - Universidad Agraria Havana

Centro Cultural Pablo de la Torriente

Centro Félix Varela

Centro Martin Luther King

Centro Pablo de la Torriente

CNP-Sida: Centro Nacional de Prevención de las

ITS/VIH/SIDA

CubaSolar

CIERI: Centro de Intercambio y Referencia sobre

GDIC: Grupo para el Desarrollo Integral de la Capital

Iniciativas Comunitarias

GP-Sida: Grupo de Prevención del Sida del Sanatorio

Santiago de Las Vegas

Danza Narciso López Medina

IPS-Cuba: InterPress Cuba

SEM: Servicios de Noticias de la Mujer

SIBARIMAR: Comité Sibarimar de Pronaturaleza

Guanabo

Taller Literario "Onelio Jorge Cardoso"