Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister President en minister van Buitenlandse Zaken aan China, 5-8 april 2004

Kamerbrief verslag bezoek Minister President en minister van Buitenlandse Zaken aan China, 5-8 april 2004

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Azië en Oceanië
Afdeling Oost-Azië
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

Datum


3 mei 2004

Behandeld

Anne Bruls

Kenmerk

DAO-0288/04

Telefoon

070 3485514

Blad


1/6

Fax

070 3485323

Bijlage(n)

aa.bruls@minbuza.nl

Betreft

Verslag bezoek minister-president en minister van Buitenlandse Zaken aan China, 5-8 april 2004

Hierbij bied ik u, mede namens de minister-president, het verslag aan van ons bezoek aan China van 5-8 april jl.

Inleiding

Op uitnodiging van de Chinese autoriteiten brachten de minister-president en ik van

5 tot 8 april jl. een bezoek aan China. Het betrof het eerste bezoek van een Nederlandse minister-president aan China sinds 1995.

Doel van het bezoek was in de eerste plaats voorbereiding van het Nederlandse EU-Voorzitterschap, met name van de EU-China Top die op 8 december 2004 in Den Haag zal plaatsvinden en gevolgd zal worden door een EU-China Business seminar en een bilaterale Nederland-China Top op 9 december 2004. Daarnaast bood het bezoek de gelegenheid bilaterale onderwerpen aan de orde te stellen en van gedachten te wisselen over internationale kwesties.

Het belang dat ook van Chinese zijde aan het bezoek werd gehecht bleek uit het feit dat er naast de ontmoetingen met premier Wen Jiabao en minister van Buitenlandse Zaken Li Zhaoxing ook een ontmoeting plaatsvond met president Hu Jintao.

Voorts was er een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven.

Ikzelf had daarnaast een gesprek met Chinese deelnemers aan het Nederlandse mensenrechtenprogramma

Gesprekken

EU -China

Zowel de minister-president als premier Wen beoordeelden de huidige stand van de betrekkingen tussen de EU en China als positief. Op steeds meer terreinen werd samengewerkt. Er was sprake van een brede agenda en frequente bezoeken. De minister-president zette de prioriteiten voor het Nederlands Voorzitterschap uiteen en gaf aan dat de relatie van de EU met Azië hoog op de agenda stond. Zo zullen er EU-Toppen plaatsvinden met China, India, Zuid-Korea en de ASEM.

EU-China Top

De minister-president heeft uiteengezet welke voorbereidingen aan Nederlandse kant zijn getroffen voor de EU-China top op 8 december. Op 9 december zou daarnaast een bilaterale topontmoeting en een EU-China Business seminar georganiseerd kunnen worden. Details werden in de komende maanden uitgewerkt.

In dit kader werd van gedachten gewisseld over een aantal onderwerpen, dat tijdens de top afgerond zou kunnen worden of waarop voortgang zou kunnen worden geboekt zoals een douane overeenkomst, een re-admissie (terugname) overeenkomst, sectorale dialogen op het gebied van industrieel beleid en intellectueel eigendom en de financiële sector en samenwerking op het gebied van non-proliferatie.

Premier Wen Jiabao verwelkomde het idee om aansluitend aan de topontmoeting een EU-China bedrijfsleventop te houden en was graag bereid die bijeenkomst toe te spreken.

Taiwan

Zowel premier Wen Jiabao als minister Li Zhaoxing spraken waardering uit voor de EU-opstelling ten aanzien van de kwestie Taiwan. Er werd een beroep op Nederland gedaan zich te houden aan het één-China beleid. Zowel de minister-president als ikzelf bevestigden het één-China beleid maar spraken tegelijkertijd de hoop uit dat de spanningen tussen beide partijen via dialoog en op vreedzame wijze zouden kunnen worden opgelost.

EU-wapenembargo

Het EU-wapenembargo werd door alle Chinese gesprekspartners opgebracht. Zij spraken de hoop uit dat het embargo op zo kort mogelijke termijn zou kunnen worden opgeheven. De psychologische betekenis van het bestaande wapenembargo voor China moet niet worden onderschat. Het ging om een politiek signaal dat wil zeggen internationaal-politieke erkenning dat in China een nieuw tijdperk was aangebroken. De minister-president en ikzelf hebben aangegeven dat binnen de EU hierover een discussie gaande was. In deze discussie speelden twee kwesties een centrale rol: de opstelling van China ten aanzien van de kwestie Taiwan en het in gang gezette proces van hervormingen, met name op het terrein van de mensenrechten. Ook voor Nederland waren dat zwaarwegende kwesties.

Mensenrechten

Dit onderwerp is in alle gesprekken aan de orde gesteld. De minister-president benadrukte het belang van het onderwerp mensenrechten in de betrekkingen tussen de EU en China en sprak waardering uit voor de recente maatregelen die China had genomen, zoals de aanpassing van de Grondwet ("de overheid respecteert en beschermt de mensenrechten"), de afspraken voor bezoeken van VN-rapporteurs etc. Hij gaf aan dat er in Nederland zorg bestaat over de mensenrechtensituatie in China en in dat verband grote waarde te hechten aan bezoeken van de Nederlandse mensenrechten-ambassadeur en aan de EU-mensenrechtendialoog met China die op concrete resultaten zou worden beoordeeld. In dit kader heeft de minister-president met name de afschaffing van de doodstraf, ratificatie van het VN-BuPo-Verdrag, afschaffing van administratieve detentie (re-education through labour), de kwestie Tibet en de vrijheid van godsdienst aan de orde gesteld.

Een lijst met individuele gevallen werd overhandigd.

Premier Wen ging uitgebreid in op de mensenrechten-problematiek. Hij erkende dat de situatie nog verre van perfect was, maar dat Peking gecommitteerd was aan verbetering van de situatie. Niet vergeten moest worden dat China voor een immense problematiek stond, waarbij zowel economische ontwikkeling als hervorming van het politieke en juridische systeem tegelijk nagestreefd werden. Dialoog en samenwerking met partners -en vermijden van confrontatie- waren daarbij volgens hem essentieel.

De minister-president gaf aan groot belang te hechten aan het veranderingsproces dat China doormaakt. Door middel van de inzet van financiële middelen voor Mensenrechten en Goed Bestuur draagt Nederland actief bij aan dit proces.

In mijn discussie over mensenrechten met minister Li heb ik in het bijzonder het belang benadrukt van de verbetering van de mensenrechtensituatie in Tibet en van de noodzaak meer respect te tonen voor het culturele en religieuze erfgoed.

Market economy status

China verzocht Nederlandse steun bij het verkrijgen van de gewenste `market economy status'. De minister-president gaf aan dat de Europese Commissie in deze het voortouw heeft en dat er thans een grondig onderzoek wordt uitgevoerd. Toegezegd werd dat Nederland tijdens het voorzitterschap voortgang op dit dossier zal steunen.

Internationale kwesties

ASEM

In mijn gesprek met minister Li stelde ik de kwestie van de uitbreiding van de ASEM met Birma aan de orde. Minister Li ging er vanuit dat de drie Aziatische landen, Laos, Cambodja en Birma, in één keer zouden toetreden; dan zouden ook de tien nieuwe EU-lidstaten kunnen toetreden.

Hij had er vertrouwen in dat de nog openstaande problemen rond de uitbreiding opgelost zouden worden. Ik heb benadrukt dat de situatie in Birma zou moeten veranderen; onder de huidige omstandigheden was deelname van Birma geen optie.

Non-proliferatie

Met betrekking tot non-proliferatie schetste ik het grote belang dat Nederland en de EU hieraan hechtten. Het Chinese beleid en het recente verzoek om aan de Nuclear Suppliers Group deel te nemen werden verwelkomd. Deelname was met name afhankelijk van een gedegen nationale exportcontrole. Minister Li gaf aan dat nadere samenwerking inzake non-proliferatie tussen de EU en China was geboden.

Terrorisme

Ten aanzien van terrorisme onderstreepte ik de mondialisering van dit vraagstuk. Internationale samenwerking bij de bestrijding was geboden; ook China had hierin een rol te spelen. De strijd tegen het terrorisme mocht echter niet ten koste gaan van het internationale recht of de bescherming van individuele mensenrechten. Minister Li merkte op dat de VN een leidende rol moest hebben.

Noord Korea

Minister Li gaf aan de indruk te hebben dat Kim Yong Il, die hij een week tevoren had gesproken tijdens een bezoek aan Pyongyang, bereid bleef mee te werken aan een oplossing. Hij verwachtte dat de in het kader van het zespartijenoverleg afgesproken werkgroep eind april bijeen zou komen en de volgende plenaire ronde van het zespartijenoverleg eind juni 2004.

Afghanistan

Ten aanzien van Afghanistan merkte ik op dat een actieve betrokkenheid van China om bij te dragen aan de stabiliteit van groot belang was. Minister Li gaf aan dat China belangrijke financiële steun aan Afghanistan had toegezegd en diverse lopende projecten in dat land had.

Irak

Zowel de minister-president als ikzelf brachten het belang op van eensgezindheid van de internationale gemeenschap. Voor China en voor Nederland staat terugkeer van soevereiniteit naar de Irakezen voorop, samen met een centrale rol voor de VN en noodzaak voor een snelle wederopbouw.

Bilaterale betrekkingen

President Hu en premier Wen spraken zich positief uit over de stand van de bilaterale betrekkingen. De minister-president gaf aan dat Nederland op vele terreinen actief betrokken was bij het veranderingsproces dat China doormaakt, zoals onderwijs, watermanagement, transport, milieu, landbouw en ontwikkelingssamenwerking. In dat laatste kader zijn ook middelen beschikbaar voor verbetering van justitiële instrumenten en mechanismen. De Nederlandse belangstelling voor de ontwikkelingen in China bleek ook duidelijk uit de recente bezoeken van zes Nederlandse bewindslieden.

Economische betrekkingen

Premier Wen sprak lovende woorden over de ontwikkeling van de handel, die het afgelopen jaar tot meer dan 15 miljard US$ was gegroeid en waarmee Nederland de tweede handelspartner binnen de EU was geworden. Met totale investeringen van meer dan 5 miljard US$ was Nederland de vierde EU-investeerder in China. Hij bepleitte in het bijzonder investeringen in het achterblijvende westen en het noordoosten.

Landbouwbetrekkingen

Ten aanzien van de samenwerking op landbouwgebied gaf premier Wen aan dat deze zeer succesvol was. Hij stelde voor deze samenwerking verder te verdiepen. Hij merkte op dat de drie projecten die momenteel liepen een grote uitstraling hadden. De minister-president gaf aan dat op het Chinese verzoek voor een vierde project inzake duurzame ecologische landbouw positief werd gereageerd.

Nederlandse bedrijfsleven

Tijdens het gesprek dat de minister-president voerde met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in China werd gesproken over de eigenheden van het zakendoen in China besproken (waaronder investeringsklimaat en toegang tot de Chinese markt) en over aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Appreciatie

Het bezoek was nuttig en succesvol, zowel vanuit EU als bilateraal perspectief, met afspraken over het verloop van de ontmoetingen in Den Haag op 8 en 9 december 2004. De betrekkingen hebben zich inmiddels zodanig ontwikkeld, dat ook onderwerpen waarover de meningen uiteenlopen, zoals de mensenrechten, in alle openheid kunnen worden besproken.

Ook van Chinese zijde bleek waardering voor het bezoek, zowel uit de toon als de inhoud van de gesprekken.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot