ATRADIUS

Atradius voorziet expansie richting Oost-Europa

Amsterdam, 4 mei 2004 - Het Nederlandse bedrijfsleven is bezig met een enorme expansie richting Oost-Europa. De verzekerde omzet van Nederlandse bedrijven in die regio nam vorig jaar toe met 34 procent. In andere West-Europese landen was dat gemiddeld 7,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van Atradius, internationale creditmanagement organisatie en kredietverzekeraar. Door de toetreding van nieuwe landen tot de Europese Unie, de daardoor wegvallende handelsbarrières en de afname van wanbetaling in Oost-Europa voorziet Atradius dat de exportgroei naar deze regio zich voortzet.

Polen, Hongarije en Tsjechië zijn de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse exporteurs. Door de gedegen risicoinschatting vertonen deze landen, met uitzondering van Polen, nu een normaal schadebeeld. Nederlandse ondernemers handelen het meeste met Polen, maar het schadecijfer ligt daar hoger dan gemiddeld. De belangstelling van Nederlandse exporteurs voor Hongarije en vooral voor Tsjechië is sinds begin dit jaar opvallend toegenomen. De handel naar Baltische Staten en andere EU-toetreders is gering. Atradius heeft kantoren in Polen, Slowakije en Hongarije en heeft recent een kantoor geopend in Tsjechië. De nieuwe EU-toetreders vormen een belangrijke groeimarkt voor Atradius. Op dit moment wordt in de EU 14% van de handelsstromen verzekerd terwijl dat percentage in bijvoorbeeld Tsjechië slechts 7% is.

Over Atradius
Atradius, voortgekomen uit Gerling NCM, verzekert handel ter waarde van 300 miljard euro tegen het risico van wanbetaling. Met een mondiaal marktaandeel van 25 procent en een premie-inkomen van 1.3 miljard euro is Atradius de op één na grootste kredietverzekeraar ter wereld met 80 kantoren in meer dan 40 landen. Naast kredietverzekeringen biedt Atradius een breed pakket van creditmanagement producten variërend van incasso tot garanties. Atradius heeft een A-notering van Standard & Poor's en A2 van Moody's. Sinds 1932 heeft Atradius een samenwerkingsovereenkomst met de Nederlandse Staat inzake de herverzekering door de Staat van bepaalde commerciële en politieke risico's.