Gemeente Voorschoten

Persberichten - Burgemeester ontvangt nieuwe bronnenpublicatie over genealogie in Voorschoten
Uitgebracht op: dinsdag 4 mei 2004

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op maandag 26 april overhandigde de heer
drs. J.G. Endhoven, voorzitter van de afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging tezamen met de auteur van het boek, de heer C.W. Delforterie de eerste exemplaren van deel 7 in de reeks Genealogische Bronnen van dorpen rondom Leiden aan burgemeester Verver en pastoor P.G.W. van Beurden. Deel 7 beslaat de periode 1635-1811. De overhandiging vond plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers uit het culturele verenigingsleven in Voorschoten.

Genealogie kan het best uitgelegd worden als stamboomonderzoek. Het is de zoektocht naar de voorouderlijnen van verwanten, zo ver in het verleden als maar mogelijk. In de genealogie wordt oorspronkelijk materiaal, in dit geval pastorale en Latijnse handschriften, bewerkt om voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Rooms-katholieke trouwregisters
De nieuwe uitgave bevat de rooms-katholieke huwelijken over de periode 1717-1811 en de huwelijken die voor het gerecht plaatsvonden tussen 1635 en 1811. De bronnen bevatten ook de bijbehorende belastingen en de huwelijkse bijlagen. In het eerste deel in de reeks Genealogische Bronnen van dorpen rondom Leiden werden de beschrijvingen van gereformeerde en hervormde huwelijken in Voorschoten tot 1811 bewerkt. Nu zijn dat de rooms-katholieke trouwregisters van de kerk en van het gerecht van Voorschoten tot 1811 verwerkt. In 1811 werd de burgerlijke stand ingesteld waar voortaan de registratie van huwelijken plaatsvond.

Huwelijken, geboorten en sterfgevallen
De registers leren veel over het leven in de periode die ze beslaan en leveren daarmee belangrijke informatie over de geschiedenis. De geschiedenis ontrolt zich aan de hand van de beschrijvingen over huwelijken, geboorten en sterfgevallen. Zo maken de registers duidelijk wanneer de katholieke kerk in Voorschoten een periode van bloei kende en wanneer zij onder grote druk stond. Ook ontstaat er een beeld van de gewoonten, maatschappelijke verbanden en invloed van staat en kerk door de eeuwen heen. Met het ontsluiten van de bronnen levert de afdeling Rijnland van Nederlandse Genealogische Vereniging belangrijke bijdrage aan de beschrijving van de geschiedenis van Voorschoten en omgeving.


- einde bericht -