Ministerie van Defensie


---


---

foto: Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, generaal Dick Berlijn, legt samen met afgevaardigden van de drie andere krijgsmachtdelen een krans bij het monument op vliegbasis Soesterberg (Luchtmacht Soesterberg).

Dodenherdenking op vliegbasis Soesterberg

4-5-2004 13:02:00

Op de vliegbasis Soesterberg heeft de Koninklijke Luchtmacht dinsdagochtend (4 mei) de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. De Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dick Berlijn, legde een krans bij het Monument en hield een toespraak. Daarnaast zal de bevelhebber later vandaag aanwezig zijn bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Bij de herdenking op de Bakermat van de militaire luchtvaart, waren veel burger en militaire autoriteiten aanwezig, deputaties (oud-)militairen en inwoners van Soesterberg. In zijn toespraak stelde generaal Berlijn dat het belangrijk is de ervaringen en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog te behouden. "Gelukkig zijn er veel getuigenissen die de offers tastbaar maken, zoals die van Jan Flinterman." Oud-vlieger Flinterman beschrijft onder meer een moment uit 1942 waarbij zijn eenheid een confrontatie aangaat met vijftig Duitse jagers. Hij verhaalt hoe een Nederlandse collega-vlieger zwaar wordt getroffen maar de thuisbasis toch haalt. "Nog nooit heb ik een Spitfire gezien, die zo kapot is als die van Kees en toch nog een normale landing op het vliegveld uitvoerde." Flinterman beschrijft vervolgens dat zijn collega wordt overgeplaatst naar een andere eenheid en een week later om het leven komt na door Duitse toestellen te zijn neergeschoten.

De bevelhebber sloot zijn toespraak af met woorden die de onlangs overleden luitenant-kolonel b.d. Kees Merkelbach in 1985 sprak: "Herinnering is de spiegel van het verleden. Herinneringen moeten ons behoeden voor het maken van steeds weer dezelfde fouten. We moeten ons telkenmale die spiegel voorhouden opdat wij niet vergeten, want wij moeten er vandaag voor zorgen dat morgen niet weer gebeurt wat wij gisteren hebben meegemaakt."

Na afloop van het Wilhelmus vloog een viertal F-16´s over in een herdenkingsformatie, de zogenoemde "lost wingman" (een formatie waarbij de symmetrie met opzet wordt verstoord door een open gevallen plaats in de formatie). Ter afsluiting van de plechtigheid vond er een defilé plaats langs het monument (foto: vliegbasis Soesterberg).