De Unie


Woningcorporaties - CAO resultaat definitief

4 mei 2004 - Het CAO-resultaat is definitief doordat het door de achterban van alle partijen geaccepteerd is. Ook ligt het pensioenfonds op koers.

CAO-resultaat
Het in februari jl. bereikte principe-akkoord voor een nieuwe CAO voor 2004 is in middels door de achterbannen van alle partijen geaccepteerd. De CAO is daarmee definitief tot stand gekomen. De teksten zijn definitief vastgesteld en het boekje zal binnenkort worden gedrukt en verspreid.

In deze CAO is een begin gemaakt met het verkleinen van de afstand tussen het bruto en het netto salaris, de zogenaamde wig. Dit proces is zeker niet afgerond. Het is de bedoeling bij de volgende CAO-onderhandelingen voorstellen in te dienen die tot een verdere verkleining van de wig moeten leiden. Wat betreft de pensioenpremie is ons einddoel nog steeds dat 2/3 van de premie door de werkgevers zal worden betaald. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat we dat doel hebben bereikt.

Pensioenfonds
Met het pensioenfonds gaat het gelukkig de goede kant op. De premieverhogingen, de éénmalige storting door de werkgevers van 145 miljoen en de veranderingen in het beleggingsbeleid beginnen hun vruchten af te werpen. Daardoor is de verhouding tussen de reserves en de verplichtingen fors verbeterd. We hadden per 31 december 2002 een dekkingsgraad van 92 %. Die stond op 31 december 2003 op 107%. In 2003 is het vermogen van het fonds gestegen van 2,1 miljard naar 2,7 miljard. De Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) is belast met het toezicht op de pensionfondsen en eist een korte termijn-dekking van ten minste 105 %. Daar voldoen we nu dus aan. De lange termijn-dekking is een wat ingewikkelder verhaal. Daarover verderop in dit bericht meer.

In april heeft het pensioenfondsbestuur zich gebogen over de mogelijkheden om tot een indexering van opgebouwde en ingegane pensioenen over te gaan. Omdat we de dekkingsgraad boven de 105 % hebben, is er geen verbod meer van de PVK om te indexeren, maar voorzichtigheid is geboden. Daarbij moet in aanmerking worden genomen, dat we nog niet aan onze lange termijn-verplichtingen voldoen. Dan is een dekkingsgraad van boven de 130 % vereist.
In verband hiermee heeft het bestuur besloten om gedeeltelijk te indexeren. Voor de werkenden is dat 25 % van de loonindex over de periode 1-8-2002 t/m 31-7 2003 van (cumulatief )7,38 %. Dat wordt dus
1,84 %.
Voor de gepensioneerden wordt er met 25 % van de prijsindex van 2 % geïndexeerd. Dat wordt dus 0,50 %. Deze indexeringen gelden per
1-1-2004.

Pensioenfonds op lange termijn
Er wordt gewerkt aan een nieuwe pensioenwet. Die zal nog wel een tijdje op zich laten wachten. Als voorbereiding daarop wordt er een nieuw financieel toetsingskader van kracht, waar pensioenfondsen zich nu al op voorbereiden. Dat toetsingskader is gebaseerd op de volgende uitgangspunten.

Een kostendekkende premie
Een zekerheid van 97,5 % dat aan de toekomstige verplichtingen kan worden voldaan.
Dat betekent dat zich gemiddeld een keer per 40 jaar een situatie van onderdekking mag voordoen.
Als zich onderdekking voordoet, geldt een hersteltermijn van 15 jaar. De verplichtingen moeten op marktwaarde worden gewaardeerd.

Om zorgvuldig na te gaan wat dit nieuwe kader betekent voor het lange termijn beleid van het pensioenfonds, is het bestuur in januari 2004 een zogenaamde ALM studie gestart. ALM staat voor Asset Liability Management. Hoe moeten het beleggingsbeleid en de premie-ontwikkeling in relatie tot de verplichtingen op lange termijn op elkaar worden afgestemd.
We hopen dat de studie in de loop van mei 2004 wordt afgerond.

Een paar conclusies tekenen zich echter al af
De premie staat nu op het reglementaire maximum van 26 %. Als we de inhoud van de regeling op het huidige niveau willen houden, zullen we deze premie nog een aantal jaren moeten blijven heffen om de financiële reserves op het door de PVK vereiste niveau te brengen. De Unie is van mening, dat een verbetering van de financiële positie eerst moet worden vertaald in een herstel van de indexering, voordat premieverlaging zou kunnen worden overwogen. Dat zijn we in de eerste plaats verplicht aan onze gepensioneerden, die lang premie hebben betaald in de verwachting dat ze een goed pensioen zouden hebben. Maar we zijn het ook aan de werkenden verplicht. Lang achtereen niet of slechts gedeeltelijk indexeren holt de middelloonregeling fors uit. Dat leidt straks tot lagere pensioenen voor die groep. En dat is niet de bedoeling!

In juni a.s. buigt het pensioenfondsbestuur zich over de dan bekende resultaten van de ALM studie. Over de conclusies wordt u uiteraard geïnformeerd.

Wilt u meer weten over uw pensioenfonds, kijk dan eens op www.asw.nl.

Vakbondscontributie
In de nieuwe CAO is geregeld, dat vanaf 1-1-2005 de vakbondscontributie via het cafetariasysteem kan lopen. Dat betekent gemiddeld een besparing voor u van 42 % van 168,-, dus 70,56 per jaar. Een mooi voordeeltje voor u als vakbondslid, maar ook een argument om leden te werven. Een lidmaatschap van de Unie kost u op deze manier nog geen 100,- per jaar. Trek uw niet georganiseerde collega er mee over de streep! Een aanmeldingsformulier treft u bijgaand aan.

De Unie beschikt over een kantorennet met landelijke dekking. Via www.unie.nl/woningcorporaties ziet u wie u moet hebben bij reorganisaties, fusies of persoonlijke vragen over uw arbeidsverhouding.

Roland Kemper
Voorzitter Bedrijfsgroep Woningcorporaties

dinsdag, 4 mei 2004