Vertis


Organisatiebreed MIS voor Hunze en Aa's

Waterschap Hunze en Aa's heeft Vertis de opdracht gegeven voor de ontwikkeling en implementatie van een organisatiebreed Management Informatie Syteem (MIS). De keuze viel op Vertis vanwege de uitgebreide functionele kennis van haar waterconsultants en haar visie op een robuuste en toekomstvaste architectuur. Hunze en Aa's profiteert zo van een extra snelle implementatie.

Stuurinformatie
Hunze en Aa's wil een Management Informatie Systeem waarbij het management van het waterschap op het juiste moment betrouwbare informatie heeft en waarmee adequaat kan worden bijgestuurd. Het management heeft meer behoefte aan verantwoordings- en stuurinformatie om te kunnen beoordelen of gestelde strategische doelen worden bereikt. Op dit moment is de informatie weliswaar beschikbaar in verschillende bronsystemen, maar het ontsluiten van de juiste informatie is ingewikkeld en het combineren van de gegevensbronnen is niet mogelijk. Met het MIS van Vertis komt hier definitief verandering in.

Twee fasen
Na een gedegen voorbereiding door het waterschap en een pilottraject is de door Vertis aangeboden oplossing door het waterschap goedgekeurd en is besloten om het systeem organisatiebreed in te zetten. Vanwege de omvang en complexiteit van het project is gekozen voor een incrementele aanpak waarbij na korte periodes steeds successen worden behaald en zo een toenemend draagvlak binnen de organisatie ontstaat. Het project wordt in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase bestaat uit de realisatie en implementatie van het Management Informatie Systeem. In de tweede fase vindt een uitbreiding plaats op de gerealiseerde functionaliteit. Met een doorlooptijd van slechts acht maanden zal Vertis de eerste fase van het MIS uiterlijk in december 2004 opleveren.

Resultaten in relatie tot primaire processen
Vertis heeft al diverse Management Informatie Systemen ontwikkeld en geïmplementeerd, onder meer voor andere waterschappen, zorginstellingen en bedrijven in de food-branche. Hunze en Aa's heeft de inhoud van het MIS bepaald op basis van haar waterbeheerplan. De stuurinformatie in het MIS heeft niet alleen betrekking op financiële en personele indicatoren. De focus zal juist ook komen te liggen op de combinatie van financiële gegevens met gegevens van de primaire processen, zoals zuivering van afvalwater en het beheer van oppervlaktewater. Dit zal resultaten opleveren in termen van kosten/baten per producteenheid. Een ander groot voordeel is dat de managementinformatie straks voor alle afdelingshoofden tegelijk beschikbaar is en dat daarvoor gegevens uit de twintig belangrijkste bronsystemen gecombineerd kunnen worden.

Gerelateerde projecten
Vertis heeft zo'n 15 jaar ervaring in ICT-dienstverlening voor de waterwereld, waarin zij werkt voor opdrachtgevers als waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies, Rijkswaterstaat en branche-organisaties. Hierbij investeert Vertis met name in ontwikkelingen op het gebied van integraal waterbeheer en het bedrijfsmatig functioneren van organisaties in de waterketens. Stuurinformatie, ook wel Business Intelligence, is daarmee één van de belangrijke speerpunten van Vertis geworden.

Lees hier meer over opdrachten die Vertis heeft uitgevoerd in de watersector.

Lees hier meer over Management Informatie Systemen die Vertis bij diverse klanten heeft geïmplementeerd.

Meer weten?
Voor meer informatie of vragen omtrent dit project kunt u contact opnemen met Arjan van Gelder via telefoonnummer (0598) 66 63 93.