Technische Universiteit Eindhoven

4 mei 2004

PERSBERICHT

Prijzen voor beste ingenieurs, ontwerpers en doctors van TU Eindhoven Academische vrijheid en beeldtechnieken bij diesviering van de TU/e Vrijdag 23 april vierde de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) haar 48ste dies natalis. Tijdens de academische zitting ter gelegenheid van die verjaardag zijn twee voordrachten gehouden. Rector magnificus prof.dr. Rutger van Santen opende de academische plechtigheid met een inleiding over academische vrijheid en universitair ondernemerschap. Daarna hield prof.dr.ir. Bart ter Haar Romeny een voordracht met als titel De glazen patiënt: moderne ontwikkelingen in de biomedische beeldtechnieken (Beide voordrachten zijn op aanvraag beschikbaar).
Ook werden tijdens deze bijeenkomst de jaarlijkse prijzen voor de beste afgestudeerde ingenieurs, ontwerpers en gepromoveerden van het jaar 2003 uitgereikt.

Mignot-afstudeerprijzen
De Mignot-afstudeerprijzen worden jaarlijks uitgereikt voor de beste afstudeerverslagen van de TU/e. Het gaat om innoverend onderzoek. De Stichting Mignot Fonds, opgericht in 1985, wil studenten en pas afgestudeerden van de TU/e faciliteiten bieden voor projecten binnen bedrijven in ons land, gericht op de verbetering van de organisatie, de productie, het product en/of het management in deze bedrijven. Behalve het jaarlijks beschikbaar stellen van prijzen geeft de Stichting publicaties uit en geeft zij financiële steun ten behoeve van onderzoek. De Mignot-prijzen voor de beste afstudeerverslagen zijn toegekend aan de volgende personen.

Ir. B. (Bas) Huiszoon uit Eindhoven kreeg de eerste Mignot-afstudeerprijs van vijfduizend euro, voor zijn afstudeerwerk Ultra-high speed 1300nm direct modulated MQW DBF laser diodes applicable in very short reach transmission systems. Bas Huiszoon studeerde af bij de faculteit Elektrotechniek. Dit afstudeerwerk is zowel theoretisch als praktisch ingesteld. Het doel was om te onderzoeken hoe direct-gemoduleerde lasers twee of zelfs vier keer zo snel kunnen werken. Zijn werk is toegepast in een breedbandig datatransportnetwerk voor de wide area-radiotelescoop LOFAR.

Ir. R. (Ramona) Prickaerts uit Berg en Terblijt ontving de tweede Mignot-afstudeerprijs van 2.500 euro voor haar afstudeerverslag Ultrasound-induced polymer scission in gas-expanded liquids. Het afstudeerwerk bij de faculteit Scheikundige Technologie betreft het ontrafelen van het mechanisme van ultrasound-geïnduceerde polymeerafbraak. Ramona Prickaerts heeft dit fenomeen zowel experimenteel als theoretisch bestudeerd. Haar werk wordt binnenkort gepubliceerd in belangrijke vaktijdschriften, zoals Industrial Engineer en Journal of Physical Chemistry.

ASML-prijzen voor TU/e-promoties
De ASML-prijzen worden jaarlijks aan de TU/e uitgereikt aan de twee beste promovendi uit het daaraan voorafgaande academisch jaar. De ASML-prijzen zijn voor het beste proefschrift op het gebied van toepassingsgericht onderzoek en voor de beste dissertatie op het terrein van fundamenteel onderzoek. Beide ASML-prijzen bestaan uit een oorkonde en vijfduizend euro.

De ASML-prijs voor toegepast onderzoek ging naar dr.ir. M.C. (Martijn) van Beurden uit Eindhoven. Hij promoveerde bij de faculteit Elektrotechniek op het onderzoek Integro-differential equations for electromagnetic scattering. Deze dissertatie levert significante bijdragen aan de gereedschapskist van ontwerpers op het gebied van electromagnetic engineering en is op die gronden breed toepasbaar.

De ASML-prijs in de categorie fundamenteel onderzoek ging naar dr. P.A. (Paul) van Hal uit Eindhoven voor zijn proefschrift Photophysics of molecules and materials for polymer solar cells. Hij promoveerde op een onderzoek bij de faculteit Scheikundige Technologie. Het betreft een onderzoek naar de wetenschappelijke uitdaging om (zon)licht direct om te zetten in elektrische energie met behulp van plastic. Zijn werk heeft belangrijke nieuwe inzichten opgeleverd in de primaire stappen, die plaatsvinden bij het creëren van ladingen onder invloed van licht in organische en macromoleculaire materialen voor deze zonnecellen.

UFE- en Océ-prijzen voor TU/e-ontwerpers
De UFE- en Océ-prijzen zijn ingesteld door de Stichting Universiteitsfonds Eindhoven (afgekort tot UFE) en het bedrijf Océ Technologies B.V. De prijzen worden jaarlijks toegekend aan de beste ontwerpers (Master of Technological Design met als titel MTD) van het Stan Ackermans Instituut, het TU/e-centrum voor technologisch ontwerpen. Met de prijzen willen de schenkers het belang van de ontwerpersopleidingen voor het bedrijfsleven onderstrepen en de cursisten stimuleren prestaties van formaat te leveren.

De eerste UFE/Océ-ontwerpprijs van vijfduizend euro is gewonnen door ir. W.G.H. (Wilmet) van Dijk uit Eindhoven die de ontwerpersopleiding Logistics Management Systems bij NS Reizigers afrondde met haar werkstuk 'Capaciteitsplanning rijdend personeel bij NS Reizigers'. Het ontwikkelde capaciteitsmodel geeft inzicht in de lange termijn (2 tot 5 jaar) beschikbaarheid van het rijdend personeel ten opzichte van de behoefte aan personeel. Het in gebruik nemen van het programma door NS Reizigers geeft het succes van het ontworpen model overduidelijk aan.

De winnaar van de tweede UFE/Océ-ontwerpprijs van 2.500 euro, is ir. D.S. (Dmitri) Jarnikov M.Sc./MTD uit Eindhoven voor zijn ontwerp 'Towards balancing network and terminal resources to improve video quality' bij de ontwerpersopleiding Software Technology bij Philips Research. Het project gaat over het ontwerp en de realisatie van een draadloos netwerk voor consumentenelektronica, waarbij een hoge kwaliteit van de data (bijv. videobeelden) is gewaarborgd. De jury is onder de indruk van de kundige probleemanalyse, de heldere beschrijving van de gebruikte algoritmen en de strakke ontwerpaanpak. Het succes van de aanpak wordt gedemonstreerd door de testresultaten.