Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/1346
datum
03-05-2004

onderwerp
Vragen van het lid Van Velzen inzake duurzame vezelhennepteelt in de Veenkoloniën
TRC 2004/697

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u mede namens de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer de antwoorden op de door het lid Van Velzen (SP) gestelde vragen over de mogelijkheden voor een duurzame vezelhennepteelt in de Veenkoloniën. (Ingezonden 25 maart 2004).

datum
03-05-2004

kenmerk
DL. 2004/1346

bijlage

1
Deelt u mijn mening dat vezelhennepteelt een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van duurzame landbouw en werkverschaffing in de Veenkoloniën? Kunt u uw antwoord toelichten?

De teelt van vezelhennep kan een rol spelen bij de ontwikkeling van duurzame landbouw in de Veenkoloniën. Dat geldt echter ook voor de teelt van andere gewassen in dat gebied. De teelt van hennep is goed vergelijkbaar met andere gangbare teelten. Bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt. De noodzaak daartoe is minder groot. Dit wordt mede ingegeven door de korte groeiperiode van het gewas, die in het algemeen niet meer bedraagt dan vier maanden. Door de korte groeiperiode is de hoeveelheid droge stof productie beperkt en dienovereenkomstig de CO -opname. Voor de teelt van vezelhennep is de arbeidsvraag gering en goed vergelijkbaar met de teelt van een zomergraan. Voor de werkgelegenheid in het gebied is de teelt van een hectare vezelhennep vergelijkbaar met de teelt van een hectare zetmeelaardappelen.

2
Kunt u aangeven wat de bijdrage van de vezelhennepteelt kan zijn aan de Nederlandse CO -reductie-verplichtingen in het kader van het Kyoto protocol?

Door lange hennepvezels in te zetten voor de vervanging van glasvezels in isolatiemateriaal en de korte vezels voor andere technische toepassingen kan theoretisch (als er duurzame industriële toepassing plaatsvindt) een CO -besparing worden bereikt, door het voorkomen van een hoger energieverbruik (CO ) bij de productie van glasvezels (zie echter ook mijn antwoord op vraag 3).

Wanneer de hennepvezels vervolgens worden toegepast in composietmaterialen voor de automobielindustrie kan, door het lagere gewicht van deze composieten ten opzichte van de conventionele composieten met glasvezel, nog iets extra aan CO -besparing worden bereikt, door besparing op fossiele brandstof. Het toepassen van hennepcomposieten gebeurt bijvoorbeeld (in onderdelen) binnen de Duitse en Oostenrijkse automobielindustrie.

Indien bij de vezelhennepteelt reststromen vrijkomen die kunnen dienen als alternatieve brandstof in de energieopwekking, kan sprake zijn van een bijdrage aan de CO -reductieverplichtingen. In dat geval wordt namelijk fossiele brandstof vervangen door biomassa, dat als klimaatneutraal mag worden aangemerkt. In verband met de relatief lage calorische waarde van dergelijke biomassa is relatief veel materiaal nodig ten opzichte van fossiele brandstof om vervanging van enige substantiële omvang te realiseren.

3
Is het waar dat vanuit milieuoogpunt vezelhennep als isolatiemateriaal voordeliger is in productie en gebruik dan glasvezel? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten? Zo neen, waarom niet?

Een concluderend antwoord op deze vraag is niet eenvoudig te geven. Voor een grondige afweging is gedetailleerde informatie nodig over de milieueffecten van de verschillende producten (levencyclusanalyse: LCA). Voor diverse specifieke producten gemaakt van hennepvezels zijn deze specifieke milieugegevens mij onbekend.

Globaal valt het volgende op te merken:
Wanneer een algemene vergelijking wordt gemaakt tussen isolatieproducten van natuurlijke materialen en producten gemaakt van glaswol dan valt op dat het verschil in milieubelasting gering is. De gunstige milieuscore van glaswol wordt veroorzaakt door het hoge hergebruik oud glas (circa 70%) ten behoeve van de productie van glaswolproducten. Daarmee scoort glaswolisolatie evenals producten van vernieuwbare grondstoffen goed op het milieueffect uitputting. Nadeel van toepassing van vernieuwbare grondstoffen als isolatiemateriaal is, dat ze gevoelig zijn voor biologische afbraak. Dat betekent dat ze bij toepassing als isolatiemateriaal geïmpregneerd moeten worden. Hiermee wordt (naast het hergebruik van glas) het geringe verschil in milieubelasting in vergelijking met glaswol verklaard.
Voordeel van producten uit vernieuwbare grondstoffen is evenwel dat deze kunnen worden verbrand (zie ook hieronder). Glaswol zal in de afvalfase minder makkelijk kunnen worden verwerkt. Het grootste gedeelte van het materiaal (circa 80%) zal na verwijdering worden gestort.
Isolatieproducten gemaakt van glaswol en natuurlijke materialen hebben in het algemeen een betere score (lagere milieubelasting) op het milieueffect 'emissie' als producten gemaakt van kunststoffen (met name styreen en polyurethaan).

Indien vernieuwbare grondstoffen als reststromen vrijkomen, kunnen die inderdaad dienen als alternatieve brandstof in de energieopwekking. Dit zou passen in het algemene beleid ten aanzien van bio-brandstoffen. Op deze wijze kan sprake zijn van een bijdrage aan de CO -reductieverplichtingen. In dat geval wordt namelijk fossiele brandstof vervangen door biomassa, dat als klimaatneutraal mag worden aangemerkt. In verband met de relatief lage calorische waarde van dergelijke biomassa is relatief veel materiaal nodig ten opzichte van fossiele brandstof om vervanging van enige substantiële omvang te realiseren. Om het beoogde aandeel bio-energie binnen onze energiehuishouding op langere termijn te bereiken, zal naar verwachting import van biomassa nodig zijn.

4
Is het waar dat Duitsland de productie en het gebruik van vezelhennep als isolatiemateriaal financieel steunt? Zo ja, deelt u mijn mening dat Nederland er goed aan zal doen het Duitse voorbeeld te volgen gezien de voordelen op het gebied van duurzame landbouw en werkverschaffing?

Het is mij niet bekend dat Duitsland de productie en het gebruik van vezelhennep als isolatiemateriaal financieel steunt. Ook in Duitsland valt de teelt onder de akkerbouwsteunregeling van de EU. Nederland biedt net als Duitsland ook de mogelijkheid de teelt van vezelhennep onder de Non Food-Non Feed-regeling te brengen. Daarbij is het mogelijk op in het kader van de akkerbouwregeling braakgelegd land, gewassen (zoals vezelhennep) te telen die niet in de voedings- of veevoedersector worden gebruikt.

5
Bent u bekend met geluiden uit de vezelhennepteeltsector dat de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving de groei van de sector onnodig beperkt? 1) Zo ja, bent u bereid te onderzoeken hoe de huidige (subsidie)regels voor de teelt en verwerking van hennep en vlas in Europa en in Nederland te vereenvoudigen is? Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen? Zo neen, waarom niet?

Nee, mij zijn geen geluiden bekend uit de vezelhennepsector dat door de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving de groei van de sector onnodig beperkt wordt. Daar is ook geen aanleiding voor. De regelgeving rond de steunverlening voor teelt en verwerking van vezelhennep is eenvoudig. Voor de teelt van vezelhennep kunnen de boeren gebruik maken van de regeling EG-steunverlening akkerbouwgewassen. Voor de productie van vezels uit hennepstro en vlasstro kan de verwerker steun krijgen tot en met het verkoopseizoen 2005/2006. Voor Nederland is er financiële steun beschikbaar voor de productie van 5550 ton vezel. In 2005 zal de Europese Commissie een verslag over de verwerkingssteun presenteren aan de Raad en het Europees Parlement voorzien van passende voorstellen indien daar aanleiding toe is. Dit betekent dat voor de eventuele voortzetting van de verwerkingssteun een politiek besluit noodzakelijk is. Afgaande op de marktvraag naar de vezel ligt daar niet direct een beperking, maar voor een opschaling van de hennepteelt is in ieder geval in Nederland geen ruimte. In Duitsland is er steun voor de verwerking van 12.000 ton vezel. Met de teelt van 2000 ha vezelhennep en 200 ha vlas in 2003 wordt het volume aan vezel in dat land maar voor de helft benut.

6
Is het waar dat vezelhennepteler Firma Dekro BV een bedrag van circa EUR 68.000 is misgelopen door het niet verstrekken van subsidies en door een boete als gevolg van een overtreding van de regels door een derde partij waarin zaden verkeerd zijn gelabeld? 2) Is het verder waar dat 26 vezelhenneptelers in de omgeving van Oude Pekela een totaal bedrag van circa EUR 350.000 kwijt zijn als gevolg van hetzelfde delict? 3) Zo ja, vindt u de sancties proportioneel gezien de overtreding? Kunt u uw antwoord uitleggen?

In 2003 hebben in Nederland 98 telers een aanvraag ingediend voor de ondersteuning van de teelt van vezelhennep. De totale oppervlakte bedraagt daarbij 1382 ha. Bij 26 telers zijn tijdens controle onrechtmatigheden vastgesteld met het gebruik van zaaizaad. Het betreft daarbij totaal 468 ha. Het totaal aangevraagde bedrag voor de teelt van hennep bedraagt EUR 460.000.

In verband met onvolkomenheden wordt aan de 26 telers totaal EUR 165.000 niet uitbetaald. Op 16 van de 26 bedrijven is een afwijking geconstateerd op meer dan 50% van de aangevraagde oppervlakte. Afwijkend betekent in dit geval dat op die oppervlakte in verband met het gebruik van zaaizaad onrechtmatigheden zijn vastgesteld. Daar waar sprake is van een afwijking wordt de oppervlakte gecorrigeerd. De korting voor deze 16 telers bedraagt totaal EUR 138.000.

Naast het niet toekennen van aangevraagde steun moet een sanctie in bepaalde situaties opgelegd worden op grond van het communautaire Geïntegreerd Beheers- en Controle Systeem (GBCS). De afwijking in percentage bepaalt de hoogte van de sanctie. Bij de 16 telers waar de afwijking groter is dan 50% vindt komende drie jaar in het kader van de regelgeving ook een verrekening plaats op betalingen van de steunregeling vallend onder het GCBS-regime (totaal EUR 43.000 extra gekort).

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Vragen van het lid Van Velzen inzake duurzame vezelhennepteelt in de Veenkoloniën (PDF-formaat, 57 kB)


---