Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/1347
datum
03-05-2004

onderwerp
Vragen van de leden Atsma en Scheijer-Pierik over hennepteelt in relatie tot Hempflax
TRC 2004/2023

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de door de leden Atsma en Scheijer-Pierik (beiden CDA) gestelde vragen over hennepteelt in relatie tot Hempflax. (Ingezonden 31 maart 2004)

datum
03-05-2004

kenmerk
DL. 2004/1347

bijlage

1
Heeft u kennis genomen van het artikel 'Hempflax stopt met hennepteelt'.
Welke gevolgen kan dit hebben voor zowel het stimuleren van duurzame landbouw als voor de werkgelegenheid in het noorden?

Ja. Bij de ontwikkeling van duurzame landbouw kan hennep een rol spelen. De betekenis van hennep is daarbij niet doorslaggevend. Op een areaal van 160.000 ha akkerbouw in Noordoost-Nederland wordt ongeveer 1400 ha hennep geteeld. Duurzaamheid bij de teelt van de andere gewassen is dan ook van groot belang.
De teelt van hennep vraagt weinig arbeid. Voor de verwerking ligt dit anders. De arbeidsbehoefte voor de verwerking van een hectare hennep is vergelijkbaar met de verwerking van een hectare zetmeelaardappelen.

2
Is het waar dat de teelt van vezelhennep uit Nederland dreigt te verdwijnen en Hempflax de teelt van vezelhennep in Duitsland wil voortzetten omdat de voorwaarden daar gunstiger zijn? Zo ja wat zijn de verschillen in voorwaarden?

Hempflax is op dit moment niet de enige verwerker van vezelhennep, maar wel de grootste. Wanneer Hempflax uit Nederland verdwijnt is het niet uit te sluiten dat de teelt van hennep ook zal verdwijnen. Het is mij niet bekend dat de voorwaarden voor de teelt van hennep in Duitsland gunstiger zijn. De teelt van vezelhennep wordt ondersteund door middel van de regeling EG-steunverlening akkerbouwgewassen. Deze regeling is in alle lidstaten van kracht. Ook is er een Gemeenschappelijke marktordening voor vezelvlas en hennep. Op grond hiervan is er een steunregeling voor de verwerking van vezels die in alle lidstaten gelijk is. In Nederland wordt de nationaal gegarandeerde hoeveelheid vrijwel volledig benut. In Duitsland is dit echter niet het geval, daar is nog enige ruimte. In verband met het stimuleren van de werkgelegenheid wordt in kwetsbare gebieden in Duitsland bij investeringen wel steun verleend. Dat geldt overigens ook voor het bedrijf Hempflax, wanneer het bedrijf wil uitbreiden in de gemeente Pekela.

3
Deelt u de mening dat de procedure die bij het afwijzen van subsidie in het kader van de regeling 'EG-steunverlening akkerbouwgewassen' nog eens kritisch onder de loep moet worden genomen, zonder af te stappen van het principe dat overtredingen vragen om een proportionele boete?

Nee, de procedure bij het afwijzen van subsidie en het sanctiebeleid bij de regeling 'EG-steunverlening akkerbouwgewassen' is vastgelegd in het communautaire Geïntegreerd Beheers- en Controle Systeem. In 2004 is het sanctiebeleid op een enkel punt gewijzigd. De wijziging van sanctiebeleid houdt echter niet in dat met terugwerkende kracht een verandering aangebracht kan worden.

4
Bent u bereid maatregelen te treffen om harmonisatie van stimuleringsbeleid tussen Duitsland en Nederland met betrekking tot de hennepteelt te bevorderen? Zo ja hoe gaat u dit aanpakken?

Ik ben van mening dat voor de teelt en de verwerking van vezelhennep in Nederland en Duitsland hetzelfde EU-beleid geldt. Harmonisatie is wat dat betreft dus al realiteit. Anders is het met stimuleringspremies die de werkgelegenheid in economisch zwakke gebieden moeten bevorderen. Daarvoor geldt in de lidstaten door de EU goedgekeurd beleid, dat veelal afhankelijk is van de economische ontwikkeling van een gebied.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Vragen van de leden Atsma en Scheijer-Pierik over hennepteelt in relatie tot Hempflax (PDF-formaat, 38 kB)


---