Gemeente Enschede

Ontwerp Scholingsboulevard Enschede kan starten


Enschede, 04-05-2004

Voorbereidingen nieuwe onderwijs en huisvesting lopen voorspoedig

Het College van B&W heeft vandaag ingestemd met de onderwijsvisie, de clustering van opleidingen, het programma van eisen voor de huisvesting, de stedenbouwkundige randvoorwaarden en het financiële kader van de Scholingsboulevard. Met de afronding van deze 'definitiefase' is weer een belangrijke stap gezet in de realisatie van de Scholingsboulevard. Op 14 juni aanstaande besluit de gemeenteraad over het collegevoorstel.

De Enschedese Scholingsboulevard (voor de leerjaren 3 en 4 VMBO en de corresponderende niveaus 1 en 2 MBO) beoogt eraan bij te dragen, dat het aantal leerlingen dat voortijdig de school verlaat wordt beperkt en dat een groter percentage leerlingen de opleiding beëindigt met een voldoende startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. De Scholingsboulevard biedt de leerlingen een uitdagende en inspirerende leeromgeving, die de ontwikkelingsmogelijkheden en de prestaties van de leerlingen ten goede zal komen.

De Scholingsboulevard wordt gerealiseerd op de hoek Kuipersdijk/Wethouder Beversstraat ('Jacobuslocatie') én op de hoek Zuiderval/Wethouder Beversstraat ('Ichthuslocatie'). Aan de Kuipersdijk komen de opleidingsclusters Techniek en Handel & Administratie. Aan de Zuiderval de clusters Zorg & Welzijn, Consumptief, Horeca & Toerisme, Grafimedia & ICT en Sport, Dienstverlening & Veiligheid.

De in totaal circa 2.600 leerlingen krijgen een kleinschalige en veilige leeromgeving in clusters van circa 200 leerlingen. Elk cluster heeft een vast team van docenten en begeleiders, een eigen plek in het gebouw en eigen pauzeruimten, zowel binnen als buiten.

Harry Abels (IAA Architecten) uit Enschede is, na de Europese aanbesteding, als architect uitgekozen om de huisvesting van de Scholingsboulevard te ontwerpen. In totaal gaat het daarbij om ruim 25.000 m2 bruto vloeroppervlak, waarvan 23.439 m2 nieuw wordt gebouwd: aan de Wethouder Beversstraat blijft nog een deel van het huidige schoolgebouw staan. Aanvankelijk is uitgegaan van een bruto vloeroppervlak van 32.000 m2 , maar bij de nadere indeling van de gebouwen is de stuurgroep erin geslaagd een reductie van 7.000 m2 te realiseren, zonder concessies te doen aan de kwaliteit en leefbaarheid.

In totaal bedragen de stichtingskosten voor de nieuw- en verbouw 49,6 miljoen euro. De gemeente neemt het leeuwendeel (39,3 miljoen euro) voor zijn rekening. Het ROC Oost Nederland, het Bonhoeffer College en Het Stedelijk Lyceum leveren eveneens een substantiële bijdrage van in totaal ruim 10 miljoen euro. Hiermee is op dit moment 96% van de investeringskosten gedekt.

Op de locatie van de Scholingsboulevard staan nu ook al schoolgebouwen van het Bonhoeffer College. Om het onderwijs zo min mogelijk te storen en het aantal verhuisbewegingen te beperken, zal de Scholingsboulevard in drie stappen worden gebouwd. In fase 1 wordt Kuipersdijk Noord gebouwd, in fase 2 Kuipersdijk Zuid en de Wethouder Beversstraat en in fase 3 het laatste deel van Kuipersdijk Zuid. De eerste leerlingen nemen medio 2007 hun intrek in de nieuwbouw. Bij start van het schooljaar 2011-2012 zal de Scholingsboulevard volledig voltooid zijn.

De gemeente Enschede treedt op als bouwheer en realiseert de Scholingsboulevard. Het beheer, de exploitatie en het onderhoud van de Scholingsboulevard zal vervolgens worden ondergebracht in een nog op te richten beheersstichting. De bestuursleden van de beheersstichting komen vanuit de gebruikers van de Scholingsboulevard.
---

---

Gepubliceerd op 04-05-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar