Socialistische Partij

Kwijtschelding late thuiszorgrekeningen op verzoek SP


04-05-2004 * SP-Kamerlid Agnes Kant is blij dat Staatssecretaris Ross van VWS uitvoering geeft aan een SP-motie. Kant vroeg in de motie om een termijn vast te stellen waarna kwijtschelding van de eigen bijdrage voor thuiszorg plaatsvindt als de rekeningen met een fikse vertraging bij de mensen in de bus vallen. Ross heeft nu besloten om rekeningen die na een jaar nog niet zijn verzonden kwijt te schelden. Kant vindt de termijn van een jaar nog steeds te lang. "De SP zal dan ook verzoeken om de termijn te verkorten tot een paar maanden," aldus Kant.

"Al jaren zijn veel ouderen en andere thuiszorgontvangers de dupe van de achterstanden bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK) . Ze worden nu regelmatig geconfronteerd met sterk opgelopen rekeningen aan eigen bijdragen, soms pas jaren later," aldus Kant. "En soms is diegene voor wie de thuiszorg was inmiddels overleden. Buitengewoon pijnlijk om dan nog een rekening te krijgen. Kwijtschelding van de rekeningen als ze na een jaar nog niet zijn verstuurd is in ieder geval een verbetering." De SP wil het liefst helemaal af van de bureaucratische en oneigenlijke eigen bijdrage.

Kant: "We krijgen heel veel brieven van mensen met klachten over de rekeningen en hebben daarom bij de staatssecretaris aan de bel getrokken." In veel gevallen ontvangen cliënten van de thuiszorg de rekening voor eigen bijdrage in de kosten van de thuiszorg erg laat. In bepaalde gevallen krijgt het CAK niet tijdig de juiste persoonsgegevens van een gemeentelijke basisadministratie. Daardoor blijven facturen liggen. Volgens Ross vervalt nu de eigen bijdrage wanneer rekeningen na een jaar nog niet zijn verzonden.

De nieuwe regeling geldt voor oude en nieuwe gevallen. Ross vindt het niet beschikbaar komen van inkomensgegevens geen reden voor uitstel. "Dan moet maar met een schatting worden gewerkt," aldus de staatssecretaris. Volgens berekeningen van het ministerie van VWS bedraagt de omvang van de kwijtschelding ruim EUR 3,4 miljoen. Het gaat om ongeveer 2,3 miljoen zorguren, geleverd aan meer dan 28.000 cliënten, in de periode van 1999 tot 2002.