Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

twee miljoen euro voor monumenten

Kerken, molens en boerderijen centraal in provinciaal monumentenbeleid

De Provincie Noord-Brabant trekt de komende vier jaar 2 miljoen euro uit voor haar monumentenbeleid. Kerken, molens en boerderijen staan centraal in de Uitvoeringsnota Monumenten "van Object-naar project, programma 2004-2007".
In deze nota beschrijft de provincie Noord-Brabant haar huidige rol op het gebied van monumentenzorg en de gewenste rol voor de periode 2004 - 2007.
Het uitvoeringsprogramma bij de nota voorziet per jaar in zo'n 13 restauratieprojecten en in stimulering van onderhoud. Hiermee wordt een belangrijke impuls gegeven aan de werkgelegenheid in de bouwsector. Ook worden hiermee mogelijkheden geschapen om jonge mensen in het restauratievak te bekwamen via het Restauratie Opleidings Project.

De uitvoeringsnota is een uitwerking van het bestuursaccoord, de nota "Cultuur in uitvoering" en van de bij de vaststelling daarvan op 7 november 2003 door Provinciale Staten aangenomen moties.
In de conceptnota wordt het uitvoeringsprogramma 2004 - 2007 voorgesteld, dat specifiek gericht is op instandhouding van kerken, boerderijen en molens. Aansluitend bij actuele ontwikkelingen om monumenten midden in de maatschappij te plaatsen worden accenten gelegd op een ruimtelijke en maatschappelijke benadering, op niet-rijksmonumenten en op het stimuleren van behoud. De nota beoogt ook een stimulans te zijn voor het monumentenbeleid van de Brabantse gemeenten.

Voor de instandhouding van kerken, die in gebruik zijn voor de eredienst dan wel een sociale of culturele (non-profit) functie vervullen wordt een instandhoudingregeling voorgesteld met een budget van E 500.000 per jaar.
Om deze "kerkenregeling" is door provinciale Staten nadrukkelijk verzocht. Om verval tegen te gaan komt er voor kerken die niet meer in gebruik zijn voor de eredienst en wachten op herbestemming een zogenaamde 'mottenballenregeling'. Rekening wordt gehouden met E 45.000 aan jaarlijkse kosten.

Voor boerderijen wordt voorgesteld bij het Erfgoedhuis Brabant een informatiepunt / helpdesk in te stellen. In de kosten hiervan wordt incidenteel
E 61.000 bijgedragen.

Voor de circa 130 molens, die de provincie telt en waarbij onderhoud en exploitatie algemeen grote zorgen baren, wordt voorgesteld de bestaande draaipremieregeling bij te stellen en te koppelen aan een onderhoudscomponent. De jaarlijkse kosten hiervan bedragen per jaar
circa E 160.000.

Alleen de Sint-Jan te 's-Hertogenbosch zal nog als zogenaamd topmonument worden beschouwd en komt in aanmerking voor een meerjaren restauratiesubsidie E 800.000 in de periode 2004-2007.

Om de aandacht meer te vestigen op innovatieve mogelijkheden van behoud van monumenten zullen per jaar 2 stimulerings- en voorbeeldprojecten worden ondersteund met een subsidie van E 100.000 per project, bijvoorbeeld door middel van een prijsvraag.

De uitvoeringsnota monumenten wordt ter discussie aan provinciale Staten voorgelegd.
---