Gemeente Heusden


Gemeente voorziet parkeerproblemen rond Aldi Drunen 4-5-2004

De gemeente Heusden voorziet verkeers- en parkeerproblemen voor de omgeving van de Aldi-supermarkt in het centrum van Drunen, nu de Raad van State in haar uitspraak van 28 april de Aldi in het gelijk heeft gesteld. De Aldi mag volgens de Raad van State op deze plaats een supermarkt exploiteren. Het college wilde dit tegenhouden omdat er in de directe omgeving onvoldoende ruimte is voor bevoorrading van de winkel en het parkeren van de autos van de klanten. Volgens verkeersdeskundigen is dat zeker het geval zodra de herinrichting van het centrum van Drunen is voltooid. De gemeente zal uiteraard de uitspraak van de Raad van State respecteren.

De gemeente verleende in 1998 en 1999 bouwvergunningen aan de rijwielhandel van Halder, maar specificeerde daarbij niet dat het ging om de vergunning voor een rijwielhandel. Later bleek dat er geen rijwielhandel in het nieuwe pand gevestigd zou worden, maar de supermarkt Aldi. De gemeente vond dit vanwege de genoemde verkeersproblemen niet acceptabel en weigerde aan de Aldi een bouwvergunning voor aanpassing van het pand. Uiteindelijk stapte de Aldi naar de Raad van State. Door de uitspraak van de Raad van State zijn de al gesignaleerde problemen in het openbare gebied niet opgelost.

Gebruik pand specificeren
Uit de uitspraak van de Raad van State blijkt dat de gemeente geen brancheverandering kan tegengaan wanneer die bij de aanvraag van de bouwvergunning niet is aangegeven. Daarom wil de gemeente voortaan dat bij bouwaanvragen voor panden van enige omvang door de aanvrager nauwkeuriger wordt aangegeven waar het pand voor gebruikt zal worden.