Ministerie van Defensie


---


---

Minister herdenkt gevallenen op Ereveld Loenen

4-5-2004 14:30:00

Minister van Defensie Henk Kamp heeft dinsdagmiddag (4 mei) samen met belangstellenden de doden op het Ereveld Loenen (nabij Apeldoorn) herdacht. In zijn toespraak haalde Kamp drie verzetsstrijders aan die tijdens hun dappere werk in de Tweede Wereldoorlog de dood vonden. "Burgers en militairen met elk een eigen motivatie en een eigen verhaal. Hun dood en die van allen die hier begraven liggen, mag nooit vergeten worden. Nu niet, nooit niet."

Op het ereveld Loenen, dat op 18 oktober 1949 door Prinses Wilhelmina werd geopend, liggen niet alleen gesneuvelde militairen begraven, maar ook veel burgers. Onder hen verzetsstrijders, politieke gevangenen, Engelandvaarders en slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland. Sinds de jaren '80 vormt het ereveld ook de laatste rustplaats voor militairen die omgekomen zijn bij VN-vredesoperaties.

Minister Kamp blikte in zijn toespraak alvast vooruit op de 5 mei-viering. "Voor de meeste mensen hier in West-Europa is vrijheid heel normaal en lijken oorlogen ver weg. Maar met de aanslagen in New York en recent in Madrid, zijn ze met de neus op de feiten gedrukt: vrijheid en veiligheid zijn geen vanzelfsprekendheden."

In reactie hierop refereerde de minister aan de huidige taakstelling van de Nederlandse krijgsmacht. "Om te voorkomen dat in Nederland nogmaals gebeurt wat zich gedurende de Tweede Wereldoorlog afspeelde en omdat niemand moet leven met angst en geweld, zet Nederland zich waar mogelijk in om andere mensen en volkeren te helpen. De Nederlandse krijgsmacht levert hierin een belangrijke bijdrage. Zo zijn de afgelopen jaren vele militairen uitgezonden naar bijvoorbeeld Libanon, voormalig Joegoslavië, Kosovo en Eritrea." Ook op dit moment verblijven er duizenden Nederlandse militairen in Bosnië-Herzegovina, Afghanistan en Irak. Ze zijn uitgezonden om vrede en veiligheid te handhaven, een stabiele leefomgeving te creëren en de wederopbouw van deze landen mogelijk te maken.

2004-05-04 Toespraak minister van Defensie Kamp, ter gelegenheid van de dodenherdenking op het Ereveld Loenen

2004-05-04 Dodenherdenking bij de krijgsmacht