Politie Gelderland-Midden

Ede - toevallige vondst leidt tot oplossing van zaken
Publicatiedatum: 04-05-2004

De toevallige vondst van gestolen documenten in de woning van een 19-jarige Edenaar heeft de politie begin dit jaar op een spoor gezet wat uiteindelijk leidde tot de oplossing van een drietal zaken. Het onderzoek werd onlangs afgesloten.

Op 15 januari van dit jaar werd de 19-jarige wegens een huurachterstand uit zijn woning gezet. Toen de eigenaar de woning wilde ontruimen stuitte hij op een rijbewijs en kentekenbewijs waarvan later bleek dat deze gestolen waren. Nadat de politie was ingeschakeld trof die in de berging van de woning ook nog een bromfiets aan, die het jaar daarvoor vanaf de Breelaan in Ede bleek te zijn gestolen. Kort na deze ontdekkingen werd de 19-jarige aangehouden en over beide zaken aan de tand gevoeld. De man bekende de gestolen documenten te hebben gekregen van een kennis uit Leusden, die verklaard had de spullen te hebben buitgemaakt bij een diefstal uit de garderobe van een kerkgebouw in Leusden. De bedoeling was ze te verkopen en de uiteindelijke opbrengst te delen. `Ik heb de spullen mee naar huis genomen en er verder niet meer naar omgekeken', aldus de verklaring van de verdachte.

Impuls
Over de gestolen bromfiets verklaarde de Edenaar dat hij die in november 2003 op de Breelaan zag staan met de sleutels er nog op. Bij wijze van impuls besloot hij die mee te nemen zonder direct te weten wat er mee te doen. De bromfiets verdween uiteindelijk in zijn berging, totdat die door de politie werd aangetroffen. De bromfiets kon weer worden teruggegeven aan de eigenaar.

Rouwkaarten
Tussen de bezittingen van de Edenaar waren ook nog een aantal bedankbrieven aangetroffen van rouwkaarten. Daarover verklaarde de Edenaar dat hij die had meegenomen nadat hij begin januari met behulp van zwaar vuurwerk de brievenbus aan de Edisonstraat had opgeblazen. Als gevolg van het ontplofte vuurwerk ontstond een opening waardoor de Edenaar kans gezien had enkele tientallen poststukken weg te halen. Aan de hand van de geadresseerden kon de afzender worden opgespoord, zodat de poststukken alsnog verzonden konden worden. Nu de zaak is afgerond is de beurt aan justitie, die verder beslist wat er met de Edenaar gebeurt. De verdachte is inmiddels weer op vrije voeten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---