Socialistische Partij

Toekomst Hoeksche Waard is toonbeeld onbetrouwbaar overheidsbeleid


04-05-2004 * SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen zal aanstaande donderdag een bezoek brengen aan de Hoeksche Waard, een gebied in de directe omgeving van het industriegebied Rijnmond. De Hoeksche Waard is een uniek open agrarisch landschap en heeft grote landschappelijke als cultuurhistorische waarde. De SP steunt het verzet van het Hoekschewaardse Landschap tegen de plannen van minister Dekker.

De minister wil in de Hoeksche Waard een grootschalig industrieterrein vestigen, waarmee een begin wordt gemaakt met het betrekken van dit open gebied bij het haven- en industriegebied van Rijnmond. Dit laatste prachtig ruimtelijke agrarisch gebied in deze omgeving, als buffer tegen verdere industrialisering, wordt met dit `economie voor alles'-beleid, als rustpunt voor de bevolking van de Rijnmond bedreigd.

Van Velzen: "Minister Dekker torpedeert de beloften van haar voorganger Pronk om de Hoeksche Waard te beschermen tegen oprukkend beton, asfalt en bedrijfsterreinen door haar tot Nationaal Landschap te maken. Nu ze ook nog heeft besloten om de bewoners geen inspraak te geven in de Nota Ruimte vind ik dat er hier sprake is van onbetrouwbaar en onbehoorlijk bestuur."

Van Velzen zal met een kleine delegatie SP'ers het gebied in gaan. Vertegenwoordigers van het Hoekschewaards Landschap zal tekst en uitleg geven over de plannen van minister Dekker met het nog ongeschonden en weidse agrarische landschap. De SP'ers zullen het gebied niet alleen vanaf het land, maar ook via het Spui vanaf het water gaan bekijken met de oude zalmschouw van voormalig SP-Kamerlid Remi Poppe.
Poppe ontving al in 2001 een oorkonde van het Hoekschewaards Landschap voor zijn inzet bij de Vijfde Nota van Pronk om de Hoeksche Waard de status van Nationaal Landschap te geven.