BredeSchoolNet


Handboek Brede School 0-12 jaar

Oberon en Sardes hebben in opdracht van de Stuurgroep Brede Scholen (Ministeries van OCenW, VWS, SZW, VROM en VNG) het Handboek Brede School 0- 12 jaar ontwikkeld.

Hoe komt een brede school tot stand? Met welke partijen ga je om tafel zitten? Hoe betrek je kinderen bij de brede school? Op welke manier kun je een visie op de brede school ontwikkelen? Welke activiteiten ga je aanbieden? Wat kost een brede school eigenlijk? Sinds de tweede helft van de jaren negentig is de brede school een begrip geworden in Nederland. In ruim de helft van de Nederlandse gemeenten wordt inmiddels gewerkt aan de realisatie van brede scholen. Tot nu toe is dat een kwestie van pionieren, maar inmiddels komt er steeds meer bruikbare informatie en ervaring beschikbaar om bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden. In dit handboek is deze kennis en ervaring overzichtelijk en toegankelijk gebundeld. Het handboek biedt zo veel mogelijk praktische en direct toepasbare aanwijzingen voor een systematische ontwikkeling van brede scholen voor kinderen van 0-12 jaar, hun ouders en de wijkbewoners.

Het handboek is bedoeld als naslagwerk voor projectleiders, managers, coördinatoren, bestuurders en vertegenwoordigers van scholen en instellingen. Maar ook voor vele professionals die op de werkvloer betrokken zijn bij de ontwikkeling van een brede school bevat het handboek waardevolle informatie. De gebruikers kunnen- afhankelijk van het moment in het ontwikkelingsproces - specifieke delen benutten. Het handboek is daarmee zowel voor beginners als gevorderden bruikbaar.

Het handboek is opgezet in vijf delen. Deel 1 geeft een overzicht van het ontwikkelproces van een brede school en alles wat daarbij komt kijken. In deel 2 worden de betrokken partijen beschreven, waarna er in deel 3 een aantal vraagstukken wordt behandeld waarmee je te maken krijgt. Deel 4 en 5 geven een overzicht van praktische instrumenten, documenten en adressen. Op bijgeleverde cd-rom staan de instrumenten, zodat u ze gemakkelijk voor eigen gebruik kunt aanpassen en benutten.

Handboek Brede School 0- 12 jaar is in samenwerking met Sardes geschreven in opdracht van de Stuurgroep Brede Scholen.

Oberon/Sardes Utrecht, 2004.
Oberon: Michiel van der Grinten, Miriam Walraven Sardes: Frank Studulski, Karin Hoogeveen.
(155 pagina's en een cd-rom)
ISBN 90-805646-7-2
EUR 27,50 (excl. verzendkosten)