3 mei 2004

Bewoners Krakeel praten mee over nieuw centrum

De plannen voor een nieuw centrumgebied in Krakeel zijn al enige tijd in voorbereiding. De komende periode wordt hard gewerkt aan de concretisering van de plannen. Voor de daadwerkelijke invulling van het nieuwe centrum zijn de wensen en behoeften van de bewoners van de wijk een belangrijk uitgangspunt. Daarom is de WOP-organisatie onder het motto 'aan de slag' nu gestart met een onderzoek onder jongeren en ouderen.
Behalve ouderen en jongeren krijgen ook andere wijkbewoners de gelegenheid om hun mening over het nieuwe centrum kenbaar te maken.

Krakeel: een levensloopbestendige wijk

Ouderen kunnen meepraten over de toekomst van de wijk in panelgesprekken. In deze groepsgesprekken kunnen ouderen het welzijn van henzelf en leeftijdgenoten in de wijk vertegenwoordigen. Centrale vraag in de gesprekken is: kan Krakeel zich in de komende periode ontwikkelen tot een levensloopbestendige wijk?
Met name in Krakeel is het de bedoeling dat er een verbinding ontstaat tussen wonen, zorg en welzijn. Het onderzoek moet leiden tot een duidelijk zicht op de vragen en behoeften van ouderen in de wijk. De uitkomsten vormen de bouwstenen voor het (wijk)beleid. Ook verwacht de WOP-organisatie aanbevelingen voor een activiteiten- en dienstenaanbod voor ouderen in de wijk.

De groepsgesprekken worden gehouden in de eerste helft van mei 2004. De onderzoekspopulatie is a-select getrokken uit het gemeentelijk bevolkingsregister. In totaal zijn er zestig deelnemers gevraagd, verdeeld over vier panels. Als gespreksthema's denkt de WOP-organisatie aan wonen, zorg, sociale contacten en activiteiten, belangenbehartiging, verzorgingstehuizen, openbaar vervoer en veiligheid.

Jongeren

Het onderzoek naar jongeren vindt op twee manieren plaats.
Ten eerste is er een onderzoek naar wensen van de jongeren zelf voor het nieuwe centrum. Daarnaast worden volwassenen gevraagd naar hun mening over jongeren in de wijk. Er moeten plannen komen om voorzieningen te realiseren én de overlast door jongeren dient beperkt te worden. In de wijk Krakeel zijn op dit moment (te) weinig mogelijkheden voor jongeren. Ook de jongeren zelf vinden dat er te weinig te doen is.
De WOP-organisatie voert dit onderzoek uit via vragenlijsten onder jongeren en volwassenen. De onderzoeken moeten leiden tot een inzicht in de gewenste voorzieningen voor jongeren in de wijk en een basis zijn voor het ontwikkelen van een (wijk)beleid. De projectgroep wil voor de zomer een compleet overzicht op papier hebben en mogelijke oplossingen presenteren.

Overige onderzoeken

Naast de onderzoeken onder ouderen en jongeren vinden ook nog andere onderzoeken plaats. Zo krijgt ontmoeting in de wijk de aandacht. Voorgesteld is om een brede werkgroep te vormen bestaande uit vertegenwoordigers van het WPF, de buurtvereniging, de belangrijkste gebruikers van De Magneet en anderen die bij het thema betrokken zijn. Verder zal via een quick scan een onderzoek uitgevoerd worden onder overige wijkbewoners.

De onderzoeken moeten een start zijn voor een breed participatieproject van bewoners in de plannen voor het centrumgebied van Krakeel.





Gemeente Hoogeveen