Commissie Gelijke Behandeling

04-05-2004 Eerste oordeel CGB nieuwe wet tegen leeftijdsdiscriminatie: verboden onderscheid

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft vandaag, drie dagen na de inwerkingtreding van de nieuwe Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGB l), haar eerste oordeel gegeven op basis van deze wet. De Commissie concludeert dat een accountantsbedrijf verboden onderscheid maakt en derhalve in strijd met de wet handelt.

Het bedrijf had de Commissie gevraagd om bepalingen uit haar pensioen- en arbeidsvoorwaardenreglement aan de WGB l te toetsen. Werknemers van 57 jaar en ouder komen op basis van de arbeidsvoorwaardenregeling niet meer in aanmerking voor salarisverhogingen. De werkgever hanteert een zogenaamd gematigd eindloonpensioenstelsel. In het pensioenreglement is bepaald dat salarisverhogingen na het 57e levensjaar niet worden meegenomen bij de bepaling van de pensioengrondslag over de achterliggende jaren. De werkgever wil daarmee de carrièrekansen van ouderen niet ondermijnen en tegelijkertijd de pensioenlasten beheersbaar houden.

De Commissie constateert dat de werkgever door het hanteren van beide regelingen onderscheid maakt naar leeftijd. De werkgever heeft voor dit onderscheid geen goede reden aangedragen. Het is in de afgelopen jaren slechts één keer voorgekomen dat werknemer van boven de 57 jaar niet het maximum van zijn schaalsalaris had bereikt en dus nog in aanmerking had kunnen komen voor een salarisverhoging. De werkgever heeft bovendien niet aangetoond dat de behoefte om op deze wijze de loonsom te beheersen in de komende jaren zal toenemen. Daarom kan niet worden gesproken van een werkelijke behoefte van de organisatie aan deze bepaling in het arbeidsvoorwaardenregeling. Ten aanzien van de pensioenbepaling merkt de Commissie op dat er ook andere manieren zijn om een sterke stijging van de pensioenlasten te voorkomen, bijvoorbeeld doorslechts een bepaald percentage van de verhoging van de salarissen door te berekenen in de pensioenopbouw. De Commissie concludeert dat beide regelingen leiden tot verboden onderscheid op grond van leeftijd.

Het volledige oordeel (2004- 46) is te vinden op de website van de CGB, www.cgb.nl