Technische Universiteit Eindhoven

4 mei 2004

PERSBERICHT

Arges-experiment van TU/e en Philips aan boord van het ISS door André Kuipers succesvol uitgevoerd
Op 24 en 25 april heeft André Kuipers tijdens de Delta-missie het experiment Arges uitgevoerd. Op de ochtend van zaterdag 24 april is het experiment, dat handelt rond een speciaal type zeer energiezuinige lampen, de zgn. HID-lampen (High Intensity Discharge), gestart en het heeft daarna ca. 13 uur autonoom gewerkt. Op basis van de tijdens het verloop van het experiment ontvangen telemetrie kan worden geconcludeerd dat dit experiment in technische zin goed is gelukt.

Vanaf de ochtend van 25 april is André voortdurend bij het experiment gebleven en moest hij beslissingen nemen op basis van de waarnemingen van de toestand van de lamp die zichtbaar waren op een beeldscherm. Doordat de verschijnselen bij deze serie metingen anders waren dan verwacht, zijn de instructies voor de astronaut tijdens de experimenteersessie vanaf de grond veranderd. Na deze wijziging heeft André Kuipers het verdere verloop van het experiment zonder hulp vanaf de grond uitstekend uitgevoerd, hetgeen duurde tot de vroege avond van 25 april.

Analyse meetdata
De hardware van het experiment, die grotendeels door de TU/e is vervaardigd, bleek de lancering in prima staat te hebben overleefd: alles werkte naar behoren. Ook alle twintig lampen en de lampelektronica, vervaardigd door Philips Lighting, bleken in uitstekende conditie. De resultaten van beide meetseries zijn inmiddels samen met de astronaut in de Soyuz-capsule op aarde geland in de vorm van een tweetal USB-pendrives en zes videocassettes. De data zullen in de komende maanden door de experimentatoren worden geanalyseerd, waarna meer kwantitatieve conclusies kunnen worden getrokken.

Helische instabiliteit
Voor de tweede meetserie (die van 25 april) was de terugkoppeling die de experimentatoren bij ESTEC in Noordwijk kregen via video-downlink en radiocontact al duidelijk op één bepaald punt: de zgn. Helische instabiliteit. Deze instabiliteit is de oorzaak van het onder bepaalde condities flikkeren van de lamp. En de Helische instabiliteit bleek slechts deels op te treden: het lichtkanaal bleek in de ruimte wel krom te gaan staan maar niet te gaan ronddraaien, in tegenstelling van wat op aarde gebeurt. Dit geeft aan dat het ronddraaien vooral door de zwaartekracht beïnvloed wordt. Dit resultaat is van groot belang voor het beter begrijpen van deze instabiliteit, die vooral in de meest efficiënte lampen van het HID- type lijkt op te treden.