Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederlands overheidspensioen (AOW) heeft stevig draagvlak vergeleken met staatspensioenen binnen de EU

Rotterdam, 5 mei 2004 Binnen de 25 landen van de EU laat de verhouding 'mensen met een overheidspensioen' en 'werkende bevolking' grote verschillen zien. Nederland staat in de top drie met 3,68 werkenden voor elke pensioengerechtigde in Nederland zodat er een stevig draagvlak aanwezig is. Dit blijkt uit een Europese analyse van Aon Consulting in de Aon Consulting Eurometer.

Aon Consulting heeft de situatie binnen de EU per land geanalyseerd. Er is een berekening gemaakt van het aantal werkenden ten opzichte van het aantal pensioengerechtigden. Hierbij zijn zeer grote verschillen te onderscheiden tussen de landen onderling. Slowakije heeft met 1,59 werkenden per pensioengerechtigde de hoogste pensioendruk, bijna drie keer zo hoog als in Luxemburg. Luxemburg staat op de eerste plaats met 4,44 werkenden per pensioengerechtigde.

Een overzicht van het aantal werkenden ten opzichte van het aantal pensioengerechtigden:

LAND RATIO (werkenden : pensioengerechtigde)


1. Luxemburg 4.44 : 1


2. Ierland 3.89 : 1


3. Nederland 3.68 : 1


4. Denemarken 3.32 : 1


5. Portugal 2.83 : 1


6. Zweden/Finland 2.69 : 1


7. Oostenrijk 2.61 : 1


8. Verenigd Koninkrijk 2.57 : 1


9. Duitsland 2.51 : 1


10. Cyprus 2.40 : 1


11. Tsjechië 2.19 : 1


12. Spanje 2.07 : 1


13. België/ Litouwen 2.05 : 1


14. Estland 1.85 : 1


15. Griekenland/ Slovenië 1.82 : 1


16. Italië/ Polen 1.78 : 1


17. Malta/ Letland 1.73 : 1


18. Frankrijk 1.73 : 1


19. Hongarije 1.66 : 1


20. Slowakije 1.59 : 1

Alle 25 landen van de EU kennen een staatspensioen. Qua inhoud verschillen de regelingen van land tot land, maar overal worden de pensioenen gefinancierd op basis van het omslagstelsel. Dit betekent dat er geen reserves worden opgebouwd, maar dat de pensioenuitkeringen worden omgeslagen over het werkende deel van de bevolking. Zolang de verhouding van werkenden en gepensioneerden constant is, werkt dit systeem uitstekend. Echter, zodra het aantal gepensioneerden groeit of het aantal werkenden afneemt, stijgen de kosten en dus de pensioenlast.

Andere factoren die de pensioenlast beïnvloeden, zijn de pensioenleeftijd en het werkeloosheidspercentage. Hierin bestaan binnen de EU grote verschillen. Zo varieert de pensioenleeftijd van 55 tot 65 jaar en maken sommige landen onderscheid tussen mannen en vrouwen. In Slowakije kunnen vrouwen van 55 jaar al aanspraak maken op een staatspensioen. De werkeloosheid varieert van 2% in Luxemburg tot 25% in Polen. In Nederland ligt de werkeloosheid nu rond de 6,6%. Hoe hoger de werkeloosheid, hoe minder werkenden er zijn om de pensioenlast te betalen.

Door de stijging van de gemiddelde leeftijd neemt het aantal gepensioneerden gestaag toe. Daarnaast dalen de geboortecijfers sterk, waardoor het aantal werkenden afneemt. De vraag is of de jongere generatie bereid blijft een alsmaar toenemende pensioenlast te betalen. Reinier Hinse, directievoorzitter van Aon Consulting in Nederland zegt: 'Nederland staat nu in de top drie van landen die een stevige grondslag voor de financiering van het overheidspensioen hebben. Wij vrezen echter wel dat de financieringskosten in veel landen moeilijk betaalbaar worden, in de toekomst zeker ook in Nederland. Op termijn zijn in veel landen pijnlijke maatregelen noodzakelijk, die zullen resulteren in soberder staatspensioenen.'

Deze ontwikkeling is strijdig met de wens van veel werknemers om juist eerder op te houden met werken op basis van een goed pensioen. 'Burgers dienen zich meer bewust te worden dat zij ook een eigen verantwoordelijkheid hebben voor hun pensioenvoorziening. Het pensioen van de overheid dient daarbij slechts als basisvoorziening. Wil men beschikken over voldoende middelen, dan zal tijdig voor aanvullende pensioenen gespaard moeten worden. De overheid zou dit met fiscale maatregelen moeten blijven stimuleren,' aldus Reinier Hinse van Aon Consulting.

Over Aon

Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt wezenlijk bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. Aon in Nederland heeft 1.450 medewerkers en maakt onderdeel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 600 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 53.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Zie ook www.aon.nl.

Aon Consulting

Aon Consulting is een kennisintensieve adviesorganisatie op het gebied van employee benefits en actuariële dienstverlening die zich richt op werkgevers en pensioenfondsen. Aon Consulting behoort met vestigingen in bijna 100 landen tot de top drie van employee benefits consultants in de wereld. In Nederland zijn 300 mensen werkzaam bij Aon Consulting, onderdeel van Aon Nederland.

Aon heeft vestigingen in alle toetredende EU-landen.