Gemeente Haarlem


4 mei 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

117/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Wethouder Cultuur onderschrijft visie 3 cultuurinstellingen

KREATER, MZK EN VUH SAMEN NAAR EEN NIEUWE ORGANISATIE


De besturen en directies van Stichting Kreater, Muziekcentrum Zuid-Kennemerland (MZK) en Stichting Volksuniversiteit Haarlem (VUH) hebben een verklaring tot hechte samenwerking ondertekend. Hierin wordt verwezen naar de toekomstvisie van deze instellingen onder de titel "Kijken over de Horizon". Volgens deze visie moeten de krachten worden gebundeld om te komen tot een nieuwe organisatie. Het activiteiten- en dienstenpakket wordt zodoende beter afgestemd waardoor doublures en leemten zijn te voorkomen. Voorts levert dit een kwalitatief nog beter product op. Deze producten zijn cursussen op het gebied van kunst, cultuur en vrije tijd en ondersteuning en begeleiding van het onderwijs en de amateurkunstenaars.
Ruud Grondel, wethouder Cultuur, onderschrijft de toekomstvisie en ziet goede mogelijkheden voor een meer solide toekomst. De nieuwe organisatie kan naar zijn mening een bijdrage leveren aan een hoogwaardig cultuurproduct voor de Haarlemmers en de regiobewoners. Ook zijn naar zijn mening inverdieneffecten voor de gemeentelijke bezuinigingen op het subsidie te realiseren. Zodoende snijdt het "kunstzinnige" mes aan twee kanten.

De drie partijen gaan een meer concrete invulling maken voor de samenwerking. Daarbij spelen benodigde vierkante meters en besparingen een belangrijke rol. Door de samenwerking is het mogelijk de verschillende doelgroepen nog meer gericht te bedienen. De vraag van de cursisten, leerlingen en doelgroepen staat centraal. Immers, het onderwijs maakt in toenemende mate gebruik van het aanbod. De amateurkunst wil ondersteuning op maat en de moderne cursist wil een kwalitatief gedegen pallet aan mogelijkheden. Van lange tot korte cursussen, van workshops tot kunstreizen. Alle kunstdisciplines te weten muziek, dans, theater, audiovisuele vorming, beeldende kunst en literatuur komen naast de meer vrije tijd- en taalcursussen van de Volksuniversiteit Haarlem in de nieuwe organisatie aan bod. Daarmee werkt het nieuwe centrum aan een bundeling van kennis voor de amateurkunst, het onderwijs en de professionele kunstinstellingen. Vraag en aanbod vinden elkaar in de nieuwe marktgerichte organisatie.
In de komende maanden worden door de drie partijen enkele ontwikkelingsopties beschreven op basis van toekomstige financiële mogelijkheden. Deze worden binnen de Kadernota 2005 voorgelegd aan de gemeenteraad van Haarlem. Het is de bedoeling voor 1 juni a.s. een blauwdruk te presenteren. Bij de behandeling van de Kadernota 2005 zal de gemeenteraad besluiten welke ontwikkelingsoptie haar voorkeur heeft. Daarna gaat het reorganisatieproces bij de drie partijen van start.

Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur en
Frank Elkhuizen, directeur VUH
023-5115594 / 023-5329456
oppenrrw@haarlem.nl
---- --