Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 4 mei 2004

WWS-8037 Subsidieverzoek Talenacademie Nederland voor het project CaroLingua (Euregionaal onderwijsproject primair en voortgezet onderwijs). Burgemeester en wethouders van Heerlen hebben voor het project CaroLingua van de Talenacademie Nederland een subsidie toegekend voor de jaren 2004 tot en met 2006 van in totaal Euro 21.000,- (Euro 7000,- per jaar). De kern van het project is de samenwerking en uitwisseling tussen scholen (voor primair en voortgezet onderwijs) en leerlingen uit de Euregio Maas-Rijn. Het is daarmee een concreet voorbeeld van Euregionale samenwerking, die past binnen het taalbeleid van de Euregio en het Ministerie van Onderwijs. De Euregionale burger van morgen van Heerlen heeft immers baat bij meertaligheid. Het project voorziet in buurtaalactiviteiten en grensoverschrijdende samenwerking voor een andere doelgroep dan tot nog toe. Door het project krijgen leerlingen een bredere toegang tot het Euregionale aanbod van vervolgonderwijs en de Euregionale arbeidsmarkt. De economische en maatschappelijke integratie worden door het project dus mede ondersteund. De kennis en ervaring rond het project worden in brede kring verspreid. Niet alleen onder de direct deelnemende scholen maar ook onder de overige scholen.

SO-8427 Financiële afrekening Glaspaleis
In zijn vergadering heeft het college de zogenaamde staartkosten die gemoeid zijn geweest met de bouw van het Glaspaleis en muziekschool besproken. Ook is de afdekking van deze kosten aan de orde geweest. Onder staartkosten worden de kosten verstaan die voortkomen uit meerwerken en tegenvallers bij de bouw van het Glaspaleis en muziekschool, alsmede kosten ontstaan door aanvullende eisen gedurende de bouwperiode. Verder vallen hier ook onder de bijkomende voorzieningen ten gevolge van het verplaatsen van de bibliotheek naar het Glaspaleis, extra investeringen voor ICT alsmede de exploitatielasten van het gebouw tot 1 september 2003. De totale staartkosten of wel uitloopkosten bedragen 2.031.724 euro. De raad van Heerlen zal in de gecombineerde commissievergadering van 26 mei a.s. het Glaspaleis in zijn volle omvang behandelen. Aan de orde komen:
-de beantwoording van de door diverse raadsleden gestelde vragen n.a.v. het rapport Holland van Gijzen
-de staartkosten

-de verhuizing van de OBH en de ICT kosten

-de exploitatiekosten tot 1 september 2003 en de structurele kosten.

WWS-8358 Stand van zaken tippelzone de Beitel alsmede verleende tippelvergunningen Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten de exploitatie van de Tippelzone voort te zetten voor de periode van één jaar, tot mei 2005. Ruim vóór die datum wordt, aan de hand van een tussenevaluatie, bezien hoe het daarna verder moet met de tippelzone. Voor het komende jaar wordt op het budget van de tippelzone een bedrag van E 107.000 gekort. Dit bedrag wordt gerealiseerd door efficiëncymaatregelen en door beperking van de openingsuren: van 20.00 tot 01.00 uur (in plaats van 19.00 tot 02.00 uur). Tenslotte wordt het aantal vergunningen teruggebracht. Van de 52 verleende vergunningen op dit moment worden er 18 ingetrokken. De houdsters van deze vergunningen zijn al lange tijd niet op de tippelzone geweest.


---- --