Gemeente Voorburg-Leidschendam


Uitbreiding Europese Unie ook in Leidschendam-Voorburg gevierd

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 3 mei 2004

---

Op 1 mei jl. zijn tien landen tot de Europese Unie toegetreden, waaronder Polen en Tsjechië. Beide landen waar de gemeente Leidschendam-Voorburg stedenbanden mee onderhoudt. Reden voor burgemeester Van Haersma Buma om stil te staan bij deze historische gebeurtenis in de vorm van een ontbijt. Samen met de ambassadeur van Tsjechië, de consul van de ambassade van Polen, een delegatie uit Konstancin-Jeziorna (Polen), de loco-burgemeester van Temecula (USA) en vertegenwoordigers namens het gemeentebestuur uit Hranice (Tsjechië) werd de toetreding gevierd.

In totaal waren er zaterdagochtend zo´n honderd mensen naar Dekker´s hoeve in Voorburg gekomen om de uitbreiding van de EU te vieren. Op zich al een bijzondere gebeurtenis, aangezien vertegenwoordigers van alle zustersteden voor het eerst samen waren. Van Haersma Buma noemde in zijn toespraak de uitbreiding van de EU een historisch moment. Volgens hem zit het historische niet alleen in het feit dat het de grootste uitbreiding tot nu toe is. Maar ook in het feit dat acht toegetreden landen behoren tot het voormalig Oostblok.

Landen die zich na de tweede wereldoorlog heel anders hebben ontwikkeld dan de West-Europese landen. En nu gaan Oost en West samenwerken aan een sterker en solidair Europa. Als herinnering kreeg de loco-burgemeester van Konstancin-Jeziorna een glazen kunstwerk uitgereikt. In Tsjechië kreeg de burgemeester van Hranice diezelfde avond het kunstwerk uit handen van Frans van Veen, voorzitter van de werkgroep Hranice. Tevens stuurde Van Haersma Buma zijn felicitaties via een digitale wenskaart naar de burgemeesters en de ambassadeurs.

Verkiezingen Europees Parlement
Aan het eind van zijn toespraak stond burgemeester Van Haersma Buma nog even stil bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 10 juni a.s. Hij drukte de aanwezigen nog eens op het hart dat Nederland, en dus ook Leidschendam-Voorburg een stuk welvarender is geworden door een verenigd Europa.

Zonder een Europese Unie waren wij Nederlanders internationaal niet zover gekomen als we nu zijn. Volgens van Haersma Buma is Europa niet ver van ieders bed. Het is hier. Ook in deze gemeente. Immers, 60% van de wetgeving komt uit Brussel en dat wordt alleen maar meer. Willen we een sterk, solidair en welvarend Europa blijven, dan is het van belang dat iedereen op 10 juni zijn of haar stem laat horen, aldus de burgemeester van Leidschendam-Voorburg.

omhoog Bekijk de foto-impressie


1 mei: welkom nieuwe lidstaten