Artsen zonder Grenzen


Duizenden ontheemd door gevechten rond Malakal in Noord-Sudan dinsdag 4 mei 2004

Door gevechten tussen milities van de Sudanese regering en de SPLM ten zuidwesten van Malakal in het noorden van Sudan zijn duizenden dorpelingen ontheemd geraakt. De afgelopen drie maanden zijn ongeveer 13.000 mensen gevlucht naar de stad Malakal. Tijdens een beoordeling door Artsen zonder Grenzen werden deze week nog eens 5.000 ontheemden aangetroffen in drie dorpen ten zuiden van Malakal. Artsen zonder Grenzen vermoedt dat nog eens duizenden mensen zijn gevlucht naar andere dorpen. De ontheemden zijn opgenomen door familieleden en de lokale gemeenschap. Naar verluidt zijn de dorpen langs de westoever van de Nijl verlaten. Huizen en gewassen zijn platgebrand.

Naast de instroom van ontheemden heeft Artsen zonder Grenzen ook een toename geconstateerd van het aantal patiënten in Malakal. Vooral de kinderafdeling is overvol. De afgelopen weken zijn naast het vaste ziekenhuisgebouw negen extra tenten opgezet om alle patiënten onderdak te kunnen bieden. Op dit moment is de helft van alle kinderen op de afdeling afkomstig uit ontheemde families. Dit is zo triest. Vorige zomer waren de mensen nog zo optimistisch over het vredesproces tussen het noorden en het zuiden. Maar als je het ze nu vraagt zijn ze veel cynischer. Alle hoop lijkt vervlogen, zegt projectcoördinator Fiona Howell.

Artsen zonder Grenzen is sinds december 2002 werkzaam in Malakal. De organisatie leidt een therapeutisch voedingscentrum en een kinderafdeling met een intensive care. Artsen zonder Grenzen behandelt kala azar en tbc.

---