Gemeente Utrecht

Maatregel tegen café Karel de Stoute

Namens de gemeente heeft de afdeling Bijzondere Wetten van de politie aan café Karel de Stoute een maatregel opgelegd naar aanleiding van ongeregeldheden op Koninginnedag.

Karel de Stoute mag tot 1 oktober 2004 niet open zijn op dagen dat er in de binnenstad grote evenementen plaatsvinden, zoals rond de finale van de Amstelcup en een huldiging van FC Utrecht bij bekerwinst, het Bluesfestival en dergelijke. De ondernemer is aangezegd de bedrijfsvoering te verbeteren.

Zowel in de nacht als in de loop van de middag op Koninginnedag ontstond er bij de caf'é's Karel de Stoute en Meesters, gelegen aan het Achter Clarenburg, een zodanig dreigende situatie dat besloten is de café's te sluiten. Er ontstonden vechtpartijen op het Achter Clarenburg en de politie werd met flessen bekogeld.

De politie heeft nader onderzoek gedaan naar het voorval. Gisteren heeft de politie gesprekken gevoerd met de ondernemers van beide café's. Daarbij is vastgesteld dat de problemen zijn ontstaan vanuit café Karel de Stoute. De ondernemer wordt verweten te weinig toezicht op het gedrag van zijn klanten te hebben uitgeoefend, waardoor de situatie uit de hand kon lopen. Op het moment dat moest worden ingegrepen was de situatie zo hectisch dat beide café's zijn gesloten.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mechelien van Gaalen, bestuurscommunicatie, 030-286 14 09.

Utrecht, 4 mei 2004.