Gemeente Haarlem


4 mei 2004
sector Stadsbeheer

119/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


College stelt voorbereidingskrediet beschikbaar voor recontructie Wagenweg en Leidsevaart
Datum
Afzender
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer


Het college heeft besloten per direct te starten met de werkvoorbereiding van de herinrichting van de Wagenweg en de reconstructie van de Leidsevaart fase II. Het gaat hierbij om het deel van de Leidsevaart dat gelegen is aan de westzijde van het water tussen de Pijlslaan en de Westelijke randweg.


Herinrichting Wagenweg


De riolering van de Wagenweg wat gelegen is tussen de Westelijke Randweg en de Bos en Vaartstraat is in slechte staat. Daarbij geldt dat de wegindeling niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Het gemeenteriool en de wegverharding zijn aan het einde van haar technische levensduur. Vanwege de slechte staat van de infrastructuur zal de reconstructie bestaan uit het vervangen van het gemeentelijk hoofdriool, herprofilering van de rijbaan/fietspaden/trottoirs en het vernieuwen van de openbare verlichting. De basis voor de reconstructie zijn de civieltechnische stukken en het verkeerstechnisch ontwerp. Het verkeerstechnisch ontwerp wordt nog binnen de kaders van de gebruikelijk participatie- & inspraakprocedure behandeld. De werkzaamheden moeten in het najaar beginnen en eind dit jaar zijn afgerond.


Reconstructie Leidsevaart fase II
De kademuur van de Leidsevaart is dusdanig slecht dat vorig jaar verregaande noodmaatregelen getroffen moesten worden. De wegindeling voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, de beeldkwaliteit van de openbare ruimte is onder de maat en zowel het gemeenteriool als de weg- verharding zijn aan het einde van hun technische levensduur. Vanwege de slechte staat van de infrastructuur zal de reconstructie bestaan uit:
. Vervangen van de walmuur
. Vervangen van het gemeentelijk hoofdriool
. Aanleggen drainage
. Herprofilering van de rijbaan/fietspaden/trottoirs
. Vernieuwen openbare verlichting (bovengronds) en
. Aanleggen persriool voor rekening van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

De basis voor de reconstructie van de Leidsevaart is het al eerder voor fase I gemaakte beeldkwaliteitplan (de reconstructie tussen de Westergracht en de Pijlslaan uit 2001) en het verkeerstechnisch ontwerp. Voor beide geldt dat passend bij de evaluatie van fase I aanpassingen zijn doorgevoerd. Deze aanpassingen zullen via de gebruikelijk participatie- & inspraakprocedure vorm krijgen.
De voorbereidende werkzaamheden aan de Leidsevaart starten begin volgend jaar. De uiteindelijke reconstructie wordt van oktober 2005 tot oktober 2006 uitgevoerd.

Het college vindt het van belang dat het werk aan de Leidsevaart pas kan starten wanneer de Wagenweg weer normaal berijdbaar is tussen de Westelijke Randweg en het verkeersplein bij de Westerhoutstraat. Tijdens de werkzaamheden moet de doorstroming van het verkeer maximaal gewaarborgd worden.


Winfried Lindeman, communicatieadviseur
023-5114901
wlindeman@haarlem.nl

---- --