FEDERATIE OPVANG

STV ziet aanmeldingen dalen door streng vreemdelingenbeleid

Uit de jaarcijfers van 2003

Daling aantal aanmeldingen
Het aantal aanmeldingen van slachtoffers van mensenhandel bij het centrale registratiepunt van de Stichting tegen Vrouwenhandel (STV) daalde ten opzichte van 2002 met 25%.
Mogelijke oorzaken hiervan zijn volgens STV het strenge vreemdelingenbeleid ,waarbij mogelijke slachtoffers van vrouwenhandel binnen 24 uur Nederland worden uitgezet. Voorbeelden hiervan zijn de acties op de tippelzones en andere acties van de politie waarbij STV signaleerde dat in de voorbereiding en uitvoering nauwelijks aandacht werd besteed aan de opsporing van mensenhandel. Er lijkt een tendens te zijn dat bestrijding van illegaliteit meer prioriteit heeft dan de zorg voor slachtoffers. De politie deed veelvuldig controles op illegaliteit waardoor vrouwen in het onzichtbare circuit (escortservices, prostitutie vanuit woonhuizen) verdwenen.

Bedenktijd wordt onvoldoende toegekend
Van de 257 aanmeldingen in 2003 werd bij slechts 41 aanmeldingen bedenktijd toegekend, terwijl er 84 keer aangifte werd gedaan. In het algemeen blijken slachtoffers van mensenhandel vaak onvoldoende geïnformeerd over de mogelijke gevolgen (represaillemaatregelen, onzeker toekomstperspectief) die het doen van aangifte met zich meebrengt.
Gevolg is dat veel slachtoffers van mensenhandel hierna uit beeld van politie en zorg en opvanginstellingen verdwijnen. Het risico op represaillemaatregelen en een onzeker toekomstperspectief wegen dan niet op tegen het rechtvaardigheidsgevoel dat voor veel vrouwen het motief is om aangifte te doen van mensenhandel.

Aantal aanmeldingen van minderjarigen, 14 tot 18 jaar neemt af Het aantal meldingen van minderjarige cliënten in de leeftijd tot 18 jaar nam dit jaar af met 5% ten opzichte van 2002. Mogelijke oorzaak hiervan is dat de politie strenger controleert op bordelen die minderjarige prostituees in huis hebben. Zodra een bordeelhouder daarop betrapt wordt, wordt de vergunning ingetrokken. Bovendien hanteren een aantal politieregios protocol 13. Het doel van dit protocol is het opsporen en uit de prostitutie halen van minderjarige meisjes, het organiseren van opvang en initiëren van hulpverlening voor individuele meisjes uit deze groep.

Aanbevelingen
De Stichting tegen Vrouwenhandel pleit ervoor de positie van slachtoffers te verbeteren door het hen mogelijk te maken in Nederland te werken en/of een opleiding te volgen gedurende hun verblijf in Nederland.
STV stelt ook een combinatie van concrete maatregelen voor die de bescherming van slachtoffers verbeterd en een beschermde en begeleide terugkeer naar herkomstland en reïntegratie mogelijk maken. Bijvoorbeeld: een standaard risico analyse om na te gaan welke risico's vrouwen lopen bij terugkeer naar het land van herkomst, en het afgeven van een humanitaire verblijfsvergunning als die risicos een menswaardig bestaan in herkomstland in de weg staan. De beschermingsmaatregelen moeten niet alleen van toepassing zijn op die categorie slachtoffers die aangifte doen en als getuige optreden in de strafrechtelijke procedure maar ook slachtoffers die uit angst voor represailles daarvan af zien.