Gemeente Heusden


College stelt onafhankelijk onderzoek voor in kwestie Van Hulten 4-5-2004
Het college van Heusden stelt de gemeenteraad voor een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het gevolgde proces inzake de mogelijke verplaatsing van landbouw- en mechanisatie- bedrijf Van Hulten in Nieuwkuijk. Aanleiding is de politieke onrust die is ontstaan over deze kwestie. Het college wil dat onafhankelijk onderzoek aantoont hoe vanaf de gemeentelijke herindeling in 1997 tot heden door alle betrokken partijen is omgegaan met dit onderwerp.

Tijdens de raadsvergadering van 6 april jongstleden stelde verantwoordelijk wethouder J. Klijs voor een onafhankelijk onderzoek te laten instellen naar het verloop van het proces. Zijn voorstel volgde op aantijgingen vanuit met name oppositiepartij Keerpunt dat het college en in het bijzonder wethouder Klijs bewust informatie hadden achtergehouden voor de gemeenteraad en dat ondernemer Van Hulten zou zijn geïntimideerd. Het college heeft het voorstel van de heer Klijs tot het instellen van een onafhankelijk onderzoek van de wethouder overgenomen. Het wil een onderzoek instellen omdat:
* Ondernemer H. van Hulten stelt dat er door bepaalde (oud)bestuurders toezeggingen in zijn richting zijn gedaan en verwachtingen zijn gewekt rond een mogelijkheid tot verhuizing van zijn bedrijf naar de Wolput in Vlijmen.

* Het college van mening is dat zowel door het college als door de verantwoordelijk wethouder op correcte wijze met de kwestie is omgegaan.

* De integriteit van het bestuur en van de verantwoordelijk wethouder op ingrijpende wijze ter discussie zijn gesteld.
* De afwikkeling van de zaak, waaronder de bij de raad bekende packagedeal, zonder dwingende noodzaak (bijvoorbeeld via een rechterlijke uitspraak) niet kan leiden tot schadeloosstelling aan Van Hulten.

Het college stelt voor geen onderzoekscommissie uit de raad te benoemen gezien de grote (emotionele) betrokkenheid van de raads- en commissieleden. Voorgesteld wordt te kiezen voor een volstrekt onafhankelijk onderzoek waarbij met name een grote bestuurlijke en juridische deskundigheid vereist is. Ook het gegeven dat na de gemeentelijke herindeling al vier colleges in verschillende coalitieverbanden zich over de kwestie gebogen hebben speelt een rol bij de voorkeur voor een onafhankelijk onderzoek.

Wanneer de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college om een onafhankelijk onderzoek in te stellen zal dit voorstel op korte termijn nader worden uitgewerkt en opnieuw aan de raad worden voorgelegd.