European Commission

P/04/51

Brussel, 27 april 2004

8803/04 (Presse 126)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over 10 jaar democratie in Zuid-Afrika

De Europese Unie wil de regering en de bevolking van Zuid-Afrika ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de totstandbrenging van de democratie van harte gelukwensen en hun haar beste wensen aanbieden.

De Europese Unie is van oordeel dat Zuid-Afrika door de totstandbrenging van een sterke en functionerende democratie in de context van de post-apartheid een opmerkelijke prestatie heeft geleverd. De EU is van mening dat Zuid-Afrika, belast als het is door de erfenis van het absolute kwaad van het apartheidsregime op het gebied van economische, sociale en constitutionele hervorming aanmerkelijke vooruitgang heeft geboekt.

Zuid-Afrika is een actieve rol gaan spelen op het internationale toneel, met name op het Afrikaanse continent door zich voortdurend in te zetten om vrede tot stand te brengen in onrustige gebieden en steun te bieden aan de economische wederopleving van het continent.

De Europese Unie ziet ernaar uit nauw met Zuid-Afrika samen te werken om de betrekkingen zowel op bilateraal niveau als in het kader van de internationale fora verder te verdiepen.De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/

E-mail: press.office@consilium.eu.int