Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2004/1336
datum
04-05-2004

onderwerp
Stand van zaken Aviaire Influenza o.a. in Azië
TRC 2004/3379

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Bij deze informeer ik u over de stand van zaken met betrekking tot de Aviaire Influenza in Azië, de Verenigde Staten (VS) en Canada en over de genomen preventieve maatregelen in de Europese Unie en in Nederland.

datum
04-05-2004

kenmerk
VVA. 2004/1336

bijlage

De situatie in Azië, de Verenigde Staten en Canada De situatie in Azië lijkt zich te stabiliseren, de laatste melding van een uitbraak aan de OIE is van 9 april 2004 en komt uit Thailand. Vanuit de andere landen zijn deze maand geen nieuwe uitbraken meer gemeld.
De situatie in de VS is onder controle en het is bij één uitbraak gebleven in Gonzales, Texas. In Canada zijn inmiddels 35 uitbraken gemeld in Fraser Valley, British Columbia.
De Canadese autoriteiten hebben besloten om de gehele pluimveepopulatie in de Fraser Valley preventief te ruimen (19 miljoen dieren).

Preventieve maatregelen EU
Voor Azië geldt nog steeds de beschikking die elke import van levend pluimvee, pluimveeproducten, consumptie-eieren, broedeieren en siervogels uit landen waar een uitbraak is gemeld, verbiedt. Deze beschikking blijft onverminderd van kracht.
Voor Canada en de VS is de beschikking inmiddels aangepast en is alleen nog import van levend pluimvee, pluimveeproducten, consumptie-eieren en broedeieren vanuit British Columbia (Canada) en Texas (VS) verboden.

Preventieve maatregelen Nederland
In Nederland zijn enkele preventieve maatregelen genomen om het risico op insleep van het Aviaire Influenzavirus via schoeisel van reizigers vanuit Azië nog verder te beperken. Daar de situatie in Azië rustig is, heb ik besloten om deze maatregelen op te heffen. Dit betekent dat de desinfecterende matten met ondersteunende maatregelen (posters en voorlichtingsfilm) verwijderd zullen worden en dat ook de controle van de reizigers weer genormaliseerd zal worden.

De Europese verplichting op basis van beschikking 2002/995/EG om, op alle relevante plaatsen van binnenkomst in de Gemeenschap, de reizigers uit derde landen te wijzen op de voorschriften wat betreft de invoer van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong blijft onverminderd van kracht.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Stand van zaken Aviaire Influenza o.a. in Azië (PDF-formaat, 41 kB)


---