Gemeente Den Haag

mei 2004
Kranslegging bij gerestaureerd monument Tesselseplein (3 mei)

Wethouder Wilbert Stolte legt op dinsdag 4 mei om 12.00 uur namens het College van burgemeester en wethouders van Den Haag een krans bij het monument op het Tesselseplein. Dit gebeurt ter gelegenheid van de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is onlangs grondig gerestaureerd.

De Haagse kunstenaar Paul van Laere heeft de restauratie uitgevoerd in opdracht van de afdeling Onderhoud Gebouwen van de gemeentelijke dienst OCW. Door de jaren heen was het oorspronkelijke materiaal van de reliëfs (keramiek) door diverse invloeden aangetast. Sommige gedeelten waren verpulverd, korrelig geworden en de teksten vervaagd.

Van Laere maakte van de reliëfs een afgietsel en vulde de afgebrokkelde gedeelten aan met klei. Daarvan maakte hij een mal. Deze stortte hij vol met mortel, waardoor een nieuw afgietsel van de reliëfs ontstond. De reliëfs zijn op 22 april op de oude plek aan het Tesselseplein geplaatst.

Paul van Laere had tijdens de restauratie nauw overleg met Marianne Domisse, de weduwe van de ontwerper van het monument, Theo van der Nahmer (1917-1989). Op de reliëfs van het monument op het Tesselseplein staan de gebeurtenissen in Duindorp tijdens de bezetting en na de bevrijding symbolisch afgebeeld. Het monument is op 30 augustus 1952 onthuld.