Gemeente Assen



B&W willen investeren in natuurontwikkeling

ASSEN, 4 mei 2004

Het college van B&W wil 88.800 euro beschikbaar stellen voor een drietal natuurontwikkelingsprojecten. Het gaat om de projecten 'Stadsrand Assen-Oost', 'Blauw-groene kern Amelterbos' en het 'Omgevingsplan Zeijen III'. Deze projecten beogen behoud en versterking van natuurwaarden, instandhouding van ecologische structuren en het 'dichtbij huis' aantrekkelijk maken van de natuur voor de inwoners van Assen.

De gemeente Assen is samen met andere externe partners bezig met de voorbereiding van genoemde projecten waaronder Staatsbosbeheer, Waterschap Hunze en Aa's, recreatieschap Drenthe en de gemeente Tynaarlo.

De projecten 'Stadsrand Assen-Oost' en 'Blauw-groene kern Amelterbos' zijn onderdeel van de ontwikkelingsvisie van het project '10 kansen voor 't Deurzerdiep'. Deurzerdiep is onderdeel van het Stroomdallandschap Drentsche Aa. Het doel van het project 'Stadsrand Assen-Oost' is onder andere om de natuur- en landschapswaarden te vergroten van het Amelterdiepje, het Anreeperdiepje, het Nijlandsloopje en het Deurzerdiep. Het project 'Blauw-groene kern Amelterbos' beoogt onder andere verhoging van de belevingswaarde van het Amelterbos door middel van vernatting, terugdringing van vermesting en verdroging rondom de benedenloop van het Amelterdiep en vergroting van de landschappelijke en recreatieve relatie met de oostrand van Assen.

Met het project 'Omgevingsplan Zeijen III' willen betrokken partijen de natuur- en cultuurhistorische, recreatieve en landschapswaarden verbeteren. Ook de zelfwerkzaamheid van de bevolking van Zeijen en Zeijerveld moet worden bevorderd. Hierdoor krijgt het plattelandsbeleid meer draagvlak onder de eigen bevolking.

De projecten passen volgens het college uitstekend binnen het huidige groenbeleid, het onlangs vastgestelde Toeristisch Recreatief Ontwikkelingsplan (TROP) en de toekomstvisie Assen Koerst. De projecten beogen natuurwaarden te behouden en versterken en de natuur dichter bij haar inwoners te brengen. Op deze manier wordt natuurbeleving en recreatie bij de stad gestimuleerd.

De financiering van deze projecten is voor het grootste deel op basis van subsidies. Om subsidies en realisatie van genoemde projecten veilig te stellen is een eigen bijdrage van de gemeente Assen vereist. Als de financiering dit jaar rond is, kan in 2005 met de uitvoering van de projecten worden begonnen.