Gemeente Den Haag

mei 2004
Definitieve parkeermaatregelen Ypenburgse wijk Singels (4 mei)

Het college van B&W heeft de definitieve parkeermaatregelen vastgesteld voor de wijk Singels (deelplan 1 en 2) in Buitenplaats Ypenburg. In totaal gaat het om ruim 250 extra parkeerplaatsen. Dit mede op basis van de inspraakreacties en de uitkomst van een raadpleging waarbij de bewoners aan de gemeente hun voorkeur konden aangeven voor diverse pakketten van extra parkeerplaatsen.

Bij de definitieve aanpak is sterk rekening gehouden met de specifieke wensen van de bewoners. Hierdoor is het aantal extra parkeerplaatsen van 320 in het eerdere voorstel teruggebracht naar ruim 250. Dit omdat duidelijk bleek dat bewoners van een aantal straten de voorkeur hadden voor behoud van groen boven meer parkeerplaatsen. Daarnaast zijn bij de Hopmanstraat, Koolhovenlaan en Ballangéelaan voorzover mogelijk ook de ideeën van bewoners overgenomen. Het gaat daarbij onder meer om het inkorten van de 'oren' op hoeken van straten ten gunste van een parkeerplaats.
Deelplan 1 krijgt nu uiteindelijk totaal 134 extra parkeerplaatsen. Het gaat daarbij om 67 plaatsen in de Rijswijkse Landingslaan, 10 plaatsen in de Lindberghlaan en Olieslagerslaan en 4 plaatsen in de Hopmanstraat. Voorts komen er 31 plaatsen door het haaksparkeren nabij basisschool De Vlieger mogelijk te maken waardoor ook voor de bewoners van de Frits Diepenlaan meer parkeerruimte ontstaat. Tot slot worden er in deelplan 1 nog 22 extra parkeerplaatsen aangelegd door in de overige woonstraten op enkele plekken een parkeerplaats toe te voegen voorzover de ruimte dat toestaat.
In deelplan 2 komen in totaal 117 extra parkeerplaatsen door de aanleg van 40 plaatsen in de Rijswijkse Landingslaan, 33 plaatsen in de Bieremalaan, 6 plaatsen in de Koolhovenlaan en 38 in de Ballangéelaan.

In beide deelplannen worden ook maatregelen genomen om het illegaal parkeren te voorkomen. Dit door onder meer het plaatsen van anti-parkeerpaaltjes, de "Hagenaartjes" op hoeken van straten en de aanleg van hoge trottoirbanden.

De bewoners van deelplan 1 en 2 ontvangen binnenkort een brief over het besluit. Het gehele plan met de exacte locaties van de parkeerplaatsen ligt bij het stadsdeelkantoor Leidschenveen-Ypenburg ter inzage. De uitvoering staat vooralsnog gepland op de 2e helft van 2004.