Gemeente Amersfoort

Aanbesteden openbare werken loont; ook marktsituatie leidt tot besparingen kosten aanemers

datum: 4 mei 2004

De gemeente Amersfoort heeft in 2003 goede resultaten behaald bij het uitbesteden van aannemerswerk zoals bestrating, groenaanleg en onderhoud van bruggen. Amersfoort had toen in totaal 179 opdrachten te vergeven: 145 klussen (meestal onder de EUR 20.000) die 'onderhands' zijn aanbesteed en tien via een raamcontract. Tien grote klussen zijn openbaar aanbesteed en veertien 'meervoudig onderhands'. Een aanbesteding wordt 'meervoudig onderhands' genoemd als een tevoren geselecteerd aantal concurrenten kan inschrijven op een opdracht van de gemeente. Van een openbare aanbesteding is sprake als elk aannemersbedrijf kan meedoen.

Het is niet alleen het lokale beleid dat de positieve uitkomst veroorzaakt. De situatie in de bouw zorgde voor meer concurrentie en dus voor scherpe inschrijvingen. Welke besparingen precies te danken zijn aan het beleid en welk deel aan de markt kan de gemeente dus niet aangeven, wel dat er vorig jaar EUR 5,7 miljoen minder nodig bleek dan op grond van de doorgaans 'voorzichtige' directieramingen werd verwacht. Mede hierdoor viel de aanneemsom soms tientallen procenten lager uit dan aanvankelijk was gecalculeerd en konden er in 2003 met het oorspronkelijke budget in eerder instantie geschrapte onderdelen toch worden uitgevoerd. Het uiteindelijke resultaat verantwoorden B&W in de openbare jaarrekening van de gemeente.

Burgemeester en wethouders sturen dezer dagen hun vierde 'Rapportage aanbestedingsbeleid werken in de openbare ruimte 2003' naar de gemeenteraadscommissie voor bestuurlijke zaken. Daarin worden de resultaten van het aanbestedingsbeleid opgesomd. In 2003 is 56 procent van het financiële volume aan werk openbaar aanbesteed. In 2002 was dat 12 procent en in 2001 bedroeg het percentage 39.